Το Τορίνο, όποια κι αν είναι η κατάληξη της προσπάθειας της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά, έχει ήδη συνδεθεί με μια σημαντική εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ. Από εδώ, το Πιεμόντε στον Ιταλικό Βορρά όπου βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η Εθνική ομάδα, αρχίζει ένας νέος κύκλος της. Ο παλιός, έχει μόνο τον Γιάννη Μπουρούση πλέον στην ομάδα να τον θυμίζει. Με τον αρχηγό πλαισιωμένο από μια σειρά νέων προσώπων, τόσων πολλών που δεν πρέπει να θυμάται ο εμβληματικός φροντιστής της ομάδας Ανδρέας Φραντζέσκος αν υπήρξε φορά που να έχει τόση βοήθεια με τις αποσκευές, «χρέος» πάντα του νέου, αλλά εδώ ποιος να πρωτοπρολάβει.

Η Εθνική φυσικά δεν ήρθε μέχρι εδώ για… δοκιμές. Ο στόχος είναι δεδομένος για πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η θέληση τεράστια, η εμπιστοσύνη το ίδιο. Ξέρουν οι παίκτες και ξέρουν καλά, ότι τους συνοδεύει ένα μεγάλο ερωτηματικό από πολλούς, λόγω των μεγάλων αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ομάδα. Χαμογελούν με κατανόηση. Ισως και με… υπόσχεση. Το «ίσως», αφορά στο ότι μόνο εικασίες μπορείς να κάνεις, αφού τα λόγια είναι μετρημένα. Και πού να τα πουν εξάλλου; Μια από τις πιο «ήσυχες»… μιντιακά αναχωρήσει βίωσε το πρωί η Εθνική στην Αθήνα. Ποιος ξέρει, μπορεί να είναι το «Προ» του Ολυμπιακό που δεν εξιτάρει… Μπορεί να είναι και τα άλλα, όμως, που λέγαμε παραπάνω.

Μα μήπως και η άφιξη στο Τορίνο το ίδιο ήσυχη δεν ήταν; Δεν είναι που δεν είναι καμιά πόλη του… σαματά, η έδρα της FIAT και γενικά η βιομηχανική αυτή πόλη της Ιταλίας, πέσαμε και στα… pregame του Ιταλία – Γερμανία και ποιος ν’ ασχοληθεί με κάτι άλλο; Την ώρα την σέντρας, η ελληνική αποστολή έπρεπε να δειπνήσει. Το έκανε, αλλά είχε την πλάκα του να βλέπεις τους… χωμένους σερβιτόρους της βάρδιας να παλεύουν να εξυπηρετήσουν κοιτάζοντας και την τηλεόραση που έπαιζε λίγο παραπέρα.

Σε λίγες ώρες αρχίζει η δουλειά. Συνεχίζεται επί ιταλικού εδάφους για να το πούμε σωστά. Με την προπόνηση της Κυριακής να είναι αφιερωμένη στο Ιράν, το οποίο ήδη… ξεψαχνίζουν οι συνεργάτες του Φώτη Κατσικάρη και όταν επιχειρήσει κάποιος να αστειευτεί για τη δυναμική του, μια λέξη ακούει. «Νιγηρία». Ναι, αυτήν που το 2012 στη Βενεζουέλα είχε κάνει εφιάλτη τα όνειρα παρουσίας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Όχι ότι είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά πριν φτάσουμε να μιλάμε με το καλό για Κροατίες και Ιταλίες, ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά… Το νέο «μοντέλο», της ομάδας και όχι της FIATτης οποίας τα κεντρικά γραφεία είναι μεσοτοιχία με το ξενοδοχείο το οποίο κοσμούν κάποια συλλεκτικά κομμάτια της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, θέλει την καλή εκκίνηση, το στρώσιμό του, για να μπει μετά στην κούρσα και να αρχίσει να διεκδικεί πράγματα…