Η φετινή Ευρωλίγκα πάλι θα είναι μια περίεργη Ευρωλίγκα. Χάθηκαν ως προς την πλήρη λειτουργία που ξέραμε και τις έκτατες “διαφοροποιήσεις” δύο χρόνια,το ένα εντελώς,με την κατάσταση με την πανδημία και τώρα χάνεται λόγω πολέμου ακόμα ένα.Καθώς οι 18 ομάδες γίνονται 15 και οι αγωνιστικές 28 ενώ είχαν όμως γίνει πολλά παιχνίδια με τις ρώσικες ομάδες που τέθηκαν εκτός μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλέον καθώς πάμε προς τα πλέι οφς,έχουμε μια νέα βαθμολογία χωρίς τους αγώνες που είχαν γίνει με τις ρώσικες ομάδες και έτσι πάλι η χρονιά επηρεάστηκε εξωγενώς καθώς έγινε άνω κάτω και ήδη βλέπουμε ομάδες που δεν είχαν στόχους να αγκαλιάζουν τα πλέι οφς για παράδειγμα. Όμως γενκώς χαλάει και η όλη η εκτίμηση αγωνιστικά εννοώ με την έννοια ότι οι τρεις ρώσικες ομάδες και ειδικά η ΤΣΣΚΑ ήταν στα φαβορί ακόμα και για Φ4 και ειδικά η πρώτη και για την κούπα.

Το σοβαρό πλήγμα

Το πρόβλημα όμως είναι πιο μεγάλο από ότι φαίνεται σήμερα. Ακόμα και ο Βατούνιν ο ισχυρός άνδρας της ΤΣΣΚΑ μιλώντας σε ΜΜΕ είπε ότι είναι δύσκολα τα πράματα και για του χρόνου. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση ακόμα και αν με το καλό λήξει και σήμερα ο πόλεμος,το ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης-Ρωσίας και οι σοβαρές κυρώσεις είναι απίθανο να εκλέιψουν πριν περάσουν πάρα πολλοί μήνες ή και χρόνια.Η ζημιά επίσης που εχουν οικονομικά υποστεί πολλοί ρώσοι κροίσοι λόγω των κυρώσεων ,θα δημιουργήσει προβλήματα στην χρηματοδότηση των ρώσικων ομάδων ακόμα και αν αυτές πάρουν του χρόνου το Οκ συμμετοχής δηλώνοντας Ευρωπαϊκή έδρα. Και το βέβαιο είναι ότι η αγορά της Ρωσίας με τα πολλά λεφτά και ειδικά της ΤΣΣΚΑ ,τα επόμενα χρόνια μάλλον θα μας χαιρετήσει… Ειδικά για του χρόνου δείχνει βέβαιο. Ασφαλώς όταν δεν υπάρχει ή ακόμα και αν υπάρχει αλλά δεν είναι δυνατη η μόνιμη πρωταγωνίστρια ΤΣΣΚΑ και οι άλλες ρώσικες ομάδες που έριχναν λεφτάκαι είχαν και καλή πορεία όπως η Ζενίτ πέρσι και φέτος αλλά και η εντυπωσιακή φέτος Ουνίξ Καζάν είναι εκτός κάδρου,μειώνεται γενικά η δυναμική της διοργανωσης. Και αυτό μπορεί να φέρει και μείωση των εσόδων με την έννοια της αποχώρησης κάποιων βασικών ομάδων και της έλλεψης και τηλεοπτικά εσόδων από τα λεγόμενα μεγάλα ματς.Ακόμα όμως υπάρχουν και ρώσοι χορηγοί (πχ Μονακό)ακόμα και σε ομάδες που σε πρώτη φάση δεν έχουν πρόβλημα αλλά μπορεί να έχουν στην χρηματοδοτησή τους μετά ή σε επίπεδο χορηγών ρώσικων εταιρειών. Γενικά ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε αναστάτωση σοβαρή και στην Ευρωλίγκα. Μια αναστάτωση που ήρθε για να μείνει τουλάχιστον και την νέα σεζόν εκτιμώ και απομένει να δούμε και σε τι βαθμό και επίπεδο. Καθώς μπορεί την νέα σεζόν για παράδειγμα ακόμα και αν δώσει το Οκ η διοργανώτρια για τις ρώσικες ομάδες,να μην έχουν αυτές την δυναμική να σταθούν ή ακόμα και να λάβουν μέρος.

Το παράθυρο για τους άλλους..

Υπό άλλες συνθήκες θα χαμογελούσαν και στην Ελλάδα κάποιοι αλλά το οικονομικό πρόβλημα της ΑΕΚ που μείωσε το μπάτζετ της και η έλλεψη σοβαρής προοπτικής σε τέτοιο επίπεδο για τον Προμηθέα που δεν είναι καν ανταγωνιστικός στο Γιούροκαπ, δεν το επιτρέπει. Αντιθέτως χαμογελούν άλλοι μεγάλοι και ιστορικοί σύλλογοι με χρήματα και κόσμο όπως η Βίρτους Μπολόνια ή η Παρτίζαν που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τον τελικό στο Γιούροκαπ για να γυρίσουν στην κορυφαία διοργάνωση. Και φυσικά ανοίγει ο δρόμος παραμονής ομάδων που δεν είχαν συμβόλαιο ούτε μονοετές και δεν χρειάζεται να περιμένουν τα αγωνιστικά αποτελέσματα(πχ Μονακό που ήρθε από το Γιούροκαπ)ή άλλων ιστορικών που μπορεί να πάρουν τις wild card αντικατάστασων των ή κάποιων ρώσικων