Πολλοί έχουν αρχίσει ήδη και απορούν με τις αναμενόμενες εξελίξεις στο τοπίο του Ελληνικού μπάσκετ. Από την απίθανη αλλά όχι απαγορευτική όπως γράφτηκε αποχώρηση του Γιαννακόπουλου που δεν νομίζω ότι έχει καμία βάση επί του παρόντος,μέχρι τις μειώσεις συμβολαίων των αστέρων. Τα είπαμε πρώτοι εδώ από τον Μάρτη κιόλας ότι έρχεται μαύρη νύχτα στα βουνά στο μπάσκετ… Οχι μόνο για φέτος αλλά και για την επόμενη σεζόν. Λογικά μέχρι να έχουμε φάρμακο και εμβόλιο θα πάμε σε ημίμετρα,αλλά όχι κανονικότητα ειδικά στο μπάσκετ που παίζεται και σε κλειστούς χώρους. Θαρρώ ότι δεν θα έχουμε όλη την σεζόν ίσως θεατές ή θα έχουμε λίγους.

Όπως και να έχει όμως πάμε για σοβαρή μείωση των ποσών από τα εισιτήρια,τα τηλεοπτικά και τις χορηγίες-διαφημίσεις που αναγκαία θα μετακυληθούν στα συμβόλαια των παικτών που πάντως ήταν κοινό μυστικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν τα έβλεπαν με καλό μάτι θεωρώντας και είχαν δίκαιο, ότι έχουν ξεφύγει τα πράματα. Ο περίφημος εξορθολογισμός επέρχεται αναγκαίως αλλά μερικά αστέρια όπως πχ όπως ακούγεται ο Καλάθης,δεν πρόκειται να δεχθούν σοβαρές μειώσεις στο κασέ τους. Προφανώς κάποιες ομάδες με μπίλιονερ ιδιοκτήτες ή έχοντας τα ποδοσφαιρικά κλαμπ από πίσω(πχ Μπαρτσελόνα-Ρεάλ) δεν θα έχουν πρόβλημα ακόμα και σε μειώσεις να πάνε να δώσουν 2 μύρια για τον Καλάθη πχ.

Κάπως έτσι όμως παραπέμπτεται στις …καλένδες το αφήγημα της αύξησης των μπάτζετ των “αιωνίων” μέσω της μείωσης της φορολογίας που ψηφίστηκε. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα λοιπόν οι ΠΑΟ και Ολυμπιακός θα είχαν ένα κέρδος 4-5εκ και θα το έριχναν ειδικά ο πρώτος που είχε και μεγαλύτερα κασέ,στο ρόστερ για να προσεγγίσουν καλύτερους παίκτες.Τόσο είναι και το ποσό που πρόχειρα θα χάσουν τη νέα σεζόν με τα σημερινά δεδομένα. Αν πάνε σε μείωση του μπάτζετ από τα 10πχ εκ ο ΠΑΟ στα 6,θα βάλει τα λεφτά που σε σχέση με πέρσι γλίτωσε από την εφορία ατόφια ή θα περιμένει; Και ανάλογα καπως και ο Ολυμπιακός που είναι κοντά στα ίδια επίπεδα. Κανείς δεν ξέρει.

Εκτιμώ ότι σίγουρα πάμε καθώς όλα είναι ανοιχτά και άγνωστα για την νέα τάξη πραγμάτων στο άθλημα τουλάχιστον για φέτος, σε μείωση των μπάτζετ. Πάντως πχ αν ο Καλάθης κόστιζε πριν σχεδόν 4 μύρια με την εφορία,τώρα μπορεί να πάει στα 2,8 πχ με μια μικρή μείωση αποδοχών. Κλειδί λοιπόν τι θα γίνει με τα λεφτά που γλιτώνουν οι ομάδες μας στην Ευρωλίγκα από την εφορία αλλά στον αντίποδα χάνουν από τον κορωνοιό. Όπως και να έχει όμως ο Covid-19 “έφαγε” την μείωση της φορολογίας και την αναμενόμενη αύξηση των προυπολογισμών των Ελληνικών ομάδων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές την νέα σεζόν!