Τα λέγαμε και πριν αλλά και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι νικητές, ο Βαγγέλης Λιόλιος και οι συνεργάτες του που σάρωσαν στις εκλογές της ΕΟΚ, είχαν πάρει πολλά bonus από τη στάση που κράτησαν. Ουδέποτε ακολούθησαν υπερέκθεση στα Media ή στα Social Media, ουδέποτε ασχολήθηκαν με τους αντιπάλους τους, ουδέποτε απάντησαν (αν και προκλήθηκαν ή τουλάχιστον είχαν τα «ερεθίσματα») σε κανέναν. Ούτε οι αντίπαλοι τους έφταιγαν, ούτε τι γράφουν τα Media και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η δουλειά τους και το πώς θα πείσουν τα σωματεία, την εκλογική βάση δηλαδή, ότι το δικό τους πρόγραμμα είναι το καλύτερο.

Το ίδιο ακριβώς στυλ ακολούθησαν και μετά το αποτέλεσμα που ήταν θριαμβευτικό για τους ίδιους. Προφανώς κι ένιωσαν δικαίωση και ικανοποίηση καθώς η δουλειά τους έπιασε τόπο. Αλλά στη στιγμή του θριάμβου, το μόνο που σκέφτηκαν ήταν το μέγεθος της ευθύνης που ανέλαβαν.

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις ενωτικές, αλλά και οι πράξεις. Η όλη φιλοσοφία. Το μπάσκετ, μετά από μια μακρά περίοδο πόλωσης (που δεν ακολούθησε η παράταξη Λιόλιου) μπήκε σε… ήρεμα νερά αμέσως μετά το τέλος των εκλογών. Και δεν ήταν μόνο το σαρωτικό αποτέλεσμα που δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης. Έπαιξε βέβαια κι αυτό το ρόλο του. Κυρίως ήταν η φιλοσοφία του Βαγγέλη Λιόλιου και των συνεργατών του.

Το ότι το μπάσκετ μετά από τέτοια πόλωση πλέον είναι… ήρεμο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στους νικητές και τη λογική που ακολούθησαν. Είχαν πολλές αφορμές για να «απαντήσουν» καθώς και λάσπη δέχτηκαν και συκοφαντήθηκαν και ψέματα γράφτηκαν ή ακούστηκαν! Ορθώς, δεν έδωσαν σημασία διότι πολύ απλά ούτε προσωπικό θέμα είναι το μπάσκετ ούτε και υπάρχει καιρός για χάσιμο σε… άσκοπες μάχες.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έστειλε άμεσα ένα μήνυμα ενότητας και ήδη το ακολουθούν πολλοί. Ακόμα κι εκείνοι που δεν ήταν στο συνδυασμό του, καθώς επιζητούν την ηρεμία, την αλλαγή, το φρέσκο αέρα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Χωρίς αφορισμούς και χωρίς δικαιολογίες περί «καμένης γης» αλλά με σεβασμό στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που είναι χρυσή και δίνει μεγάλο βάρος ευθύνης.

Η ενότητα θα διαφυλαχθεί απ’ όλους και όχι μόνο από τον πρόεδρο. Το τρένο του μπάσκετ ξεκίνησε, το έργο του φυσικά και θα κριθεί και μάλιστα αυστηρά (εδώ θα είμαστε πάντα) αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει θέσεις για επιβάτες. Και πολλές… Από το μπάσκετ δεν περισσεύει κανείς.

Την κίνηση του Παναγιώτη Φασούλα δε θα τη σχολιάσω. Κατά τη γνώμη μου (επιγραμματικά) είναι παράταιρη της ενότητας, δε βοηθά στη συνεργασία ούτε στην εποικοδομητική κριτική αλλά θα είναι προτιμότερο να κριθεί από τα 180 σωματεία που τον στήριξαν. Δεν τα λες και λίγα…