Το συμπέρασμα που βγήκε μετά τις δύο πολύ μεγάλες νίκες της Εθνικής ομάδας επί της Τουρκίας είναι τέτοιο που μπορεί να μας κάνει να αισιοδοξούμε. Για να είμαι ειλικρινής, πρόλαβα και το έγραψα μετά τον αγώνα στα Λιόσια, όπου δε γινόταν να μην αισθάνεσαι αισιόδοξος. Στην Κωνσταντινούπολη κορυφώθηκε αυτό το συναίσθημα καθώς το ελληνικό μπάσκετ έδειξε ότι επιστρέφει.

Για τα καλά μάλιστα.

Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την επικείμενη πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο την οποία κρατά γερά στα χέρια της η ελληνική ομάδα. Αρκεί να «κλείσει» τον πρώτο γύρο με ένα απόλυτα εφικτό 5-1 ώστε να πλησιάσει προς Ιαπωνία/Φιλιππίνες/Ινδονησία όπου και θα διεξαχθεί η διοργάνωση τον Αύγουστο του 2023.

Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις μεγάλες διοργανώσεις. Που θα διατηρήσει την Εθνική ομάδα στις κορυφαίες θέσεις, δε θα την «εξαφανίσει» για χρόνια και το ενδιαφέρον θα είναι σε υψηλό βαθμό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται μια επιτυχία της Εθνικής ομάδας ώστε να εκτοξευτεί. Κι αυτό διότι υπάρχει ένα γενικότερο πλάνο δράσης, μια οργάνωση και στο αναπτυξιακό κομμάτι, που μπορεί να «δέσει» αρκετά κομμάτια στο παζλ.

Και το πλέον χαρμόσυνο μήνυμα ήταν η ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που έδειξε το ελληνικό μπάσκετ στο διάστημα που προηγήθηκε των αγώνων με την Τουρκία. Το πώς η ΕΟΚ συνεργάστηκε με τις ομάδες που έβαλαν την Εθνική πάνω απ’ όλους κι όλα. Οι διεθνείς είχαν διάθεση, κίνητρο κι αισθάνονταν ευτυχισμένοι που έπαιζαν στην Εθνική ομάδα.

Στην Κωνσταντινούπολη, με την ηρεμία και το κίνητρο σε υψηλό επίπεδο και με κάποιες προπονήσεις παραπάνω, είδαμε μπασκετική παράσταση για μεγάλο διάστημα. Τρομερή ενέργεια από τους παίκτες, σπουδαίο πλάνο από το προπονητικό τιμ και τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και στο τέλος ένα πάρτι στα αποδυτήρια με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να δίνει το σύνθημα.

Το ελληνικό μπάσκετ θα προχωρήσει μόνο αν είναι ενωμένο, μόνο αν βρίσκονται όλοι μαζί. Είναι ξεκάθαρο ότι η συνεργασία θα αναδείξει όλες τις αρετές ενώ η τοξικότητα και η εμπάθεια θα αποβληθούν αυτομάτως, πριν προφτάσουν και γίνουν «επιδημία»