Οι θάνατοι Αφρο-Αμερικανών και αστυνομικών τον τελευταίο καιρό, με τις δύο πλευρές να μη σταματούν να ανταλλάσσουν «πυρά» μεταξύ τους, αποτελεί στις μέρες μας και ύστερα από πολλά χρόνια, ένα από τα πιο επίκαιρα και «φλέγοντα» θέματα της αμερικανικής κοινωνίας. Ο παίκτης που έγινε θαυμαστός σε ολόκληρη την χώρα και όχι μόνο, ο Μάικλ Τζόρνταν, δε θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του, για όσα έχουν συμβεί εσχάτως.

Ο «Air», με δική του επιστολή ζήτησε, αφενός τα ίσα δικαιώματα για τους Αφρο-Αμερικανούς, αφετέρου το σεβασμό στο σώμα των αστυνομικών, αναγνωρίζοντας τις απώλειες των δύο πλευρών και καλώντας σε διάλογο τους συμπατριώτες του. Παράλληλα, προσφέρει σε δύο ιδρύματα, εκ των οποίων το καθένα εκπροσωπεί ξεχωριστά τις δύο πλευρές, από ένα εκατομμύριο δολάριο, ελπίζοντας σε μία σταδιακή λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Αναλυτικά, όσα έγραψε:

«Ως ένας υπερήφανος Αμερικανός, πατέρας που έχασε τον πατέρα του ύστερα από μία αναίτια πράξη βίας και ως μαύρος, έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα από τους θανάτους Αφρο-Αμερικανών από τα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και έχω εκνευριστεί από τη δειλή και απαίσια στοχοποίηση που οδηγεί σε δολοφονίες αστυνομικών. Θρηνώ με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, καθώς γνωρίζω τον πόνο τους. 

Μεγάλωσα από γονείς που μου έμαθαν να αγαπώ και να σέβομαι τον κόσμο χωρίς να κοιτώ τη φυλή ή το παρελθόν τους, γι’ αυτό είμαι λυπημένος και απογοητευμένος από τη διχαστική ρητορική και τις φυλετικές εντάσεις που φαίνεται να γίνονται όλο και χειρότερες. Ξέρω ότι η χώρα είναι καλύτερη από αυτό και δεν μπορώ να μένω άλλο σιωπηλός. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις και να διασφαλίσουμε πως ο έγχρωμοι θα έχουν δίκαιη και ίση μεταχείριση ΚΑΙ πως οι αστυνομικοί –που ρισκάρουν τις ζωές τους κάθε μέρα για να μας προστατεύουν- θα είναι σεβαστή και θα έχουν φουλ υποστήριξη. 

Πριν από τρεις δεκαετίες είδαν την αφοσίωση των δυνάμεων ασφαλείας που προστάτεψαν εμένα και την οικογένειά μου. Σέβομαι απόλυτα τις θυσίες και τις υπηρεσίες τους. Επίσης, αναγνωρίζω πως για πολλούς έγχρωμους ανθρώπους η εμπειρία που είχαν με τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν διαφορετική. Αποφάσισα να μιλήσω, με την ελπίδα πως όλοι εμείς οι Αμερικανοί θα κάνουμε έναν ειρηνικό και εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε μία σημαντική αλλαγή. 

Για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια, θα προσφέρω το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων στη διεθνή ένωση Αρχηγών της αστυνομίας, αλλά και στην NAACP Legal Defense Fund, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των φτωχών Αφρο-Αμερικανών. Ωστόσο, ξέρω ότι αυτή η συνεισφορά δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα, αλλά ελπίζω οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν και τους δύο οργανισμούς προκειμένου να γίνει μία θετική αλλαγή. 

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου, μία χώρα που έχει προσφέρει σε μένα και την οικογένειά μου τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι χθεσινά και δεν θα λυθούν αύριο, αλλά αν όλοι δουλέψουμε μαζί, μπορούμε να υιοθετήσουμε μία καλύτερη κατανόηση, να γίνουν θετικές αλλαγές και να δημιουργήσουμε έναν ειρηνικό κόσμο για τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και τις κοινότητές μας».