Η περίοδος του κορονοϊού μας απέδειξε περίτρανα προς πάσα κατεύθυνση πως τα αθλητικά δρώμενα ανεξαρτήτως event, σπορ ή επιπέδου έχουν άμεση αλληλεπίδραση με τον θεατή, με τα άδεια γήπεδα εν μέσω πανδημίας να καλλιεργούν και ένα άδειο συνονθύλευμα ποιότητας του εκάστοτε προϊόντος.

Μήπως όμως οι οπαδοί επηρεάζουν περισσότερο τον αθλητισμό και το Sports Marketing εν γένει πέραν της ομορφιάς και του κάλλους των γεμάτων σταδίων;

Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνα της Nielsen Sports, μια εταιρεία παγκοσμίου κάλλους αναφορικά με ζητήματα μελέτης τόσο των analytics όσο και της σχέσης οπαδού- σπορ, ο τρόπος με τον οποίο ένας καθημερινός άνθρωπος παρακολουθεί ένα παιχνίδι πχ έχει αλλάξει όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns -με το 40% του κοινού να έχει στραφεί πλέον στις ψηφιακές μεθόδους (υπολογιστής, κινητό κλπ) παρακολούθησης.

Σε αυτό το μοτίβο προφανώς, το ενδιαφέρον δεν έμεινε μονάχα στα παραδοσιακά δημοφιλή αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), με τον θεατή ως βάση να αναζητάει νέους τρόπους ευχαρίστησης επεκτείνοντας τους ορίζοντές του -με τον γυναικείο αθλητισμό φερ’ ειπείν να γνωρίζει τεράστια αύξηση στις απανταχού προβολές και ζήτησή του.
Επομένως, αυτή η προσαρμογή έχει προκαλέσει ταυτόχρονα και μεταβολές στον τρόπο που προσεγγίζουν και οι ίδιες οι εταιρείες αυτά τα αθλήματα με σκοπό το κέρδος και τα έσοδα, κάτι που έχει ανοίξει το επίπεδο του marketing σε χώρους που μέχρι και πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο.
Μόνο στα γυναικεία αθλήματα, συνεχίζει η Nielsen, παρατηρήθηκε 147% αύξηση σε σχέση με το παρελθόν στην προσέγγιση του brand προς αυτά -ένα πέρα για πέρα χαοτικό νούμερο!

Τι άλλες αλλαγές έγιναν αυτό το διάστημα;

Οι αθλητές αυτοί καθ’ αυτοί έχουν αυξήσει την αλληλεπίδρασή τους με το κοινό, κάτι που με πλατφόρμα τα social media έχει καλλιεργηθεί σε έναν τρομερά σύγχρονο τρόπο διαφήμισης ενός προϊόντος, με τους διαφημιστές να στρέφονται πλέον σε πρόσωπα περισσότερο από ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αθλητικές χορηγίες, οι οποίες απέκτησαν μεγαλύτερη αλληλουχία με τους φιλάθλους, κάτι που ώθησε και στην ηχηρή αύξηση της τάξης του 107% σε σχέση με το 2020 -με την Nielsen να αναφέρει πως το 81% των ερωτηθέντων οπαδών εμπιστεύεται τα brands που προβάλλονται μέσω μιας ομάδας πχ.

Τέλος, τα e-sports είναι ακόμα ένα πλαίσιο στον αθλητικό κόσμο, αφού είναι μια εύκολη και προσιτή πλατφόρμα για όλους, με τις γυναίκες χρήστες να αυξάνονται κατά 19% σε σχέση με το παρελθόν (12% αύξηση στους άνδρες), κάτι που δικαιολογεί τις 500+ περισσότερες χορηγίες e-sports συγκριτικά με το 2020!

Επομένως, ναι, οι οπαδοί δεν είναι απλά μέρος του παιχνιδιού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το ίδιο το παιχνίδι!