Η Λιθουανία αποχαιρέτησε πρόωρα το Μουντομπάσκετ, ως προς τις πρώτες θέσεις και τη μάχη των προημιτελικών, μιας και η ήττα από τη Γαλλία έφερε τον αποκλεισμό της ομάδας από την επόμενη φάση.

Ο συγκεκριμένος αγώνας θα μπορούσε να είχε γίνει προϊόν συζήτησης τόσο για την επιθετική λειτουργία της Γαλλίας στο α’ ημίχρονο, όσο και για την αντίδραση και αντεπίθεση των Λιθουανών στο β’ μέρος. Παρόλα αυτά, μία λάθος απόφαση των διαιτητών στο φινάλε του αγώνα, έκρινε ουσιαστικά το αποτέλεσμα, με τους “τρικολόρ” να παίρνουν το μαγικό… εισιτήριο για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Η FIBA αναγνώρισε το λάθος των διαιτητών στην τελική τους απόφαση (αντικανονικό το διώξιμο του Γκομπέρ), όμως δεν δέχθηκε την ένσταση της Λιθουανίας, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας της χώρας και θρύλο του λιθουανικού μπάσκετ, Άρβιντας Σαμπόνις, να τοποθετείται επί του θέματος.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Είναι λυπηρό που ορισμένες φορές οι παίκτες δεν αποφασίζουν για το αποτέλεσμα του αγώνα. Τώρα, δεν μας ενδιαφέρει.

Τουλάχιστον έδειξαν κάποια αντίδραση από τη FIBA, οπότε αυτό σημαίνει πως παραδέχθηκαν το λάθος τους. Είναι κρίμα, γιατί οι παίκτες έπαιξαν καλά».

“Τρεις διαιτητές της Νότιας Αμερικής σφύριξαν στον αγώνα ενάντια στους Αυστραλούς. Όλα είναι ωραία, αλλά συμβαίνουν σοβαροί αγώνες, πάντα με τους Αυστραλούς. Και αν επιτρέπεται, τότε επιτρέπεται. Και πάλι με τους Γάλλους, αν και δύο από τη Νότια Αμερική. Γνωρίζοντας τη σημασία του αγώνα, θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη επιλογή διαιτητών. Μου θυμίζει κάτι ανάλογο όπως το 1995 που έναν αγώνα μας ανέλαβε διαιτητής από το ΝΒΑ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πού είναι αυτή η λογική; “