Στις 7 Ιανουαρίου 1943, η Alice Monaghan, καμαριέρα στο ξενοδοχείο New Yorker, αγνοεί τη σήμανση “Μην Ενοχλείτε” έξω από το δωμάτιο 3327 και ανενόχλητη μπαίνει για να περιποιηθεί τον χώρο.
Ωστόσο, το θέαμα που αντιμετωπίζει είναι πέρα για πέρα φριχτό και αξέχαστο.

Στο κρεβάτι του δωματίου, λίγα μέτρα πιο αριστερά της πόρτας, βρίσκεται ένας ηλικιωμένος άνδρας, νεκρός.
Είναι ο Nikola Tesla, που μετά από 86 χρόνια ζωής, εφευρέσεων και αδικίας προς το πρόσωπό του πέθανε ολομόναχος σε ένα ξενοδοχείο μιας πόλης που τον φιλοξένησε για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τον φιλοξένησε όταν ο λαμπρός επιστήμονας, ένας από τους λόγους της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρικού ρεύματος, μετακόμισε από τη Σερβία στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη για να εξελιχθεί και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και προόδου στον τομέα του.

Παρά τον θάνατό του όμως, ο θρύλος και η υστεροφημία που είχε χτίσει με τρομερό κόπο δεν έληξαν από κοινού με την ασθενική του καρδιά που τον παράτησε στα γεράματά του, με αποτέλεσμα ο Tesla να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα όχι μονάχα σε επιστημονικές διαλέξεις και φόρους τιμής, αλλά και στη σύγχρονη pop culture των video games (Assassin’s Creed, The Order) και των ταινιών.
Μια από αυτές τις ταινίες είναι και το Prestige του 2006, ένα φιλμ για δύο φιλόδοξους και αντιπάλους μάγους που θέλουν συνεχώς να κατατροπώσουν ο ένας τον άλλον εξαιτίας ενός τραγικού περιστατικού.

 

 

Ο Alfred Borden (Hugh Jackman) στην προσπάθειά του να εξερευνήσει νέες πτυχές για να αναπτύξει το πρόγραμμά του, αποφασίζει να συναντήσει τον Nikola Tesla, προκειμένου να μάθει την τέχνη της κλωνοποίησης.

Ποιος υποδυόταν τον Tesla;
Ο θρυλικός David Bowie, σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη!

 

 

Όπως και ο Tesla, έτσι και ο Bowie δε χρειάζεται συστάσεις.
Απολαυστικός performer, απολαυστική αύρα, απολαυστική φωνή, που ανέδειξε το new wave με σταθερή παρουσία στην κορυφή των charts των ’70ς και των’ 80ς.

 

 

Τι άλλο έχουν κοινό εκτός της ηχηρής παρουσίας στους χώρους τους και της ερμηνείας του Άγγλου σταρ ως Tesla;
Αμφότεροι γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ, μετακόμισαν εκεί και πέθαναν στη Νέα Υόρκη με 3 ημέρες διαφορά (και 70+ χρόνια)!

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1943, έρχεται στον κόσμο μας και το Βελιγράδι ένα υγιέστατο αγοράκι, που ήταν εγγονός της πρώτης ξαδέρφης του Nikola Tesla, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή μερικούς μήνες πριν.

Το όνομα αυτού;
Dusan Ivkovic, που έγινε με τα χρόνια ένας σπουδαίος Σέρβος προπονητής που κυριάρχησε στα πέρατα του ευρωπαϊκού και ελληνικού μπάσκετ, κατακτώντας στο πέρας του τίτλους κάθε κάλλους.

 

 

Ωστόσο, εκτός από το επιστημονικό αίμα που κυλάει στις φλέβες του, η σχέση του με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές αυτών των γραμμών δεν τελειώνει εκεί!

Συγκεκριμένα, στο Prestige, όπου παίζει ο Bowie, ένα από τα βασικά κόλπα του Borden είναι η δραπέτευση ενός περιστεριού από ένα κλουβί και η εμφάνισή του σε ένα άλλο μέρος της αίθουσας υπό το πρίσμα της μαγείας.
Το περιστέρι τα κατάφερνε πάντα.

Εκτός από μια φορά.

Όπως δηλαδή και η σχέση του Ivkovic με το είδος των περιστερίδων, το οποίο αν και λάτρευε και κρατούσε κατά μεγάλες ποσότητες στο σπίτι του για πάμπολλα χρόνια ίσως του στέρησε τη ζωή σε ηλικία 77 ετών…