Πριν από περίπου δύο εβδομάδες επισημοποιήθηκε η αποβολή των ρωσικών ομάδων από την Ευρωλίγκα εξαιτίας της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία. Επομένως ένα ερώτημα που “βασάνιζε” το μπασκετικό κοινό της Ευρώπης ήταν το αν είναι εφικτό oι CSKA, Zenit και Unics να συμμετάσχουν του χρόνου στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Σύμφωνα με δηλώσεις στο «MaxBet radio» του CEO της Euroleague Jordi Bertomeu η επιστροφή των τριών αυτών ομάδων στην επόμενη Ευρωλίγκα φαντάζει σχεδόν απίθανη, ιδιαίτερα εάν τα δεδομένα μείνουν ως έχουν.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό αν συμβεί αυτό που ειπώθηκε διά στόματος Bertomeu, τότε η Ευρωλίγκα χάνει αρκετή από την δυναμική της, καθώς οι ρωσικές ομάδεςείναι τρία από τα ποιοτικότερα σύνολα της διοργάνωσης, κάτι που αποδεικνύεται και από την βαθμολογική τους θέση προτού ολοκληρωθεί γι’αυτές η σεζόν. Πέρα από το αγωνιστικό σκέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η CSKA Moscow αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους της Ευρωλίγκα, έχοντας συμβόλαιο μέχρι το 2026. Επομένως η περίπτωση της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη είναι πιο περίπλοκη από αυτές των Ζenit και Unics, οπότε αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι για τον συγκεκριμένο σύλλογο. Τέλος η αντικατάσταση των ρωσικών ομάδων θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες ομάδες από το EuroCup να λάβουν μέρος στην ερχόμενη Ευρωλίγκα, με τις Partizan, Virus Bologna και Valencia να είναι αυτές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να συμπληρώσουν το παζλ των 18 ομάδων της Euroleague του 2022-23.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Jordi Bertomeu:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το πως έχει κυλήσει η σεζόν μέχρι τώρα. Δυστυχώς, είχαμε ξανά κάποια προβλήματα εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Για το πότε και αν θα επιστρέψουν οι ρωσικές ομάδες στις διοργανώσεις: «Είναι νωρίς να πούμε κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει μετά το Final Four. Θα δούμε πως θα είναι οι συνθήκες τότε. Εάν παραμείνει η κατάσταση όπως είναι τώρα, το βλέπω πολύ δύσκολο να επιστρέψουν οι ρωσικές ομάδες. Τότε θα χρειαστεί να προτείνουμε κάποια πράγματα στις ομάδες».

Για το πως αξιολογεί το Eurocup και πόσες ομάδες θα προκριθούν στην Ευρωλίγκα: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη διοργάνωση. Έχει δείξει υψηλή ποιότητα, αλλά μία μόνο χρονιά δεν αρκεί για να αξιολογηθεί. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά με το συγκεκριμένο φορμάτ. Ο κάτοχος θα παίξει σίγουρα στην Ευρωλίγκα. Θα έπαιζε και ο φιναλίστ, αλλά η Μονακό εξασφάλισε την παρουσία της στα playoffs και έτσι δεν γίνεται».