Είναι ευρέως γνωστό στο μπασκετικό κοινό της Ευρώπης ότι οι ρωσικές ομάδες αποβλήθηκαν πριν λίγο καιρό από την Ευρωλίγκα εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών. Μάλιστα με την υπάρχουσα κατάσταση έμοιαζε δύσκολη η επιστροφή τους και την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα κάτι που επιβεβαιώθηκε διά στόματος Bertomeu

Οι δηλώσεις του CEO της Euroleague δεν φαίνεται πως ήχησαν καλά στον Vatutin και σύμφωνα με πληροφορίες τη σερβικής “Kurir”, ο ισχυρός άνδρας της CSKA Moscow σκέφτεται την δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης με συμμετοχή ομάδων από χώρες όπως η Ελλάδα,  Ρωσία, η Σερβία,η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο. Μάλιστα για να δελεάσει τους συλλόγους, ούτως ώστε να συμμετάσχουν στην εν λόγω διοργάνωση, θα τους δώσει 5 εκατομμύρια ως μπόνους συμμετοχής. Παράλληλα έχοντας ως βασικό χορηγό τον ρωσικό κολοσσό “Gazprom“, προβλέπεται τετραπλασιασμός των εσόδων σε σχέση με την Ευρωλίγκα (120 χιλιάδες αντί για 30 χιλιάδες σε κάθε νίκη και 4 εκατομμύρια αντί για 1 σε περίπτωση κατάκτησης του Τροπαίου).

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο Vatutin έχει ήδη επικοινωνήσει με τις Efes και Fener για την συμμετοχή τους στην νεοσύστατη διοργάνωση, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα στο προσεχές μέλλον λογικά θα προσεγγίσει και την πλευρά του Ολυμπιακού, αλλά και κάποιας άλλης ελληνικής ομάδας, καθότι το πλάνο του Ρώσου επιχειρηματία προβλέπει τρεις ομάδες από την χώρα μας. Πέρα από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ο Vatutin επιθυμεί να λάβουν μέρος και τα μεγάλα brand name της Σερβίας με τους Crvena Zvezda και Partizan να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Η νέα αυτή διοργάνωση σχεδιάζει να φιλοξενήσει τέσσερις τουρκικές ομάδες, τρεις ελληνικές, τρεις σέρβικες, πέντε ρωσικές κι από ένα σύλλογο από την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο και την Βουλγαρία. Μένει να δούμε αν αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί, διότι όπως είναι έυκολα αντιληπτό μια τέτοια κίνηση του Vatutin θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ.