Εδώ και λίγες ημέρες, η CSKA Moscow έκανε επιτέλους τη… χάρη στον Mike James σταματώντας τα… καψώνια απέναντί του με την αποδέσμευσή του από το σύνολό της, με τον Αμερικανό shot maker να βρίσκει μερικές ώρες αργότερα τον επόμενο σταθμό της καριέρας του μετακομίζοντας για πρώτη φορά στη Γαλλία για χάρη της νεοφώτιστης στην EuroLeague Monaco.

Αναμφίβολα, ήταν μια επιλογή που κίνησε απορίες και ερωτηματικά γύρω από τη μετακίνηση ενός σταρ στο απόλυτο prime του σε μια ομάδα όπως η πρωταθλήτρια EuroCup.
Ωστόσο, όσο και αν δε φαίνεται να βγάζει τόσο νόημα, το ταξίδι του στη Γαλλία μπορεί να εξηγηθεί και αγωνιστικά -εκτός του παχυλού δηλαδή συμβολαίου που θα εισπράξει.

 

 Άπλετος χώρος

 

Ο πρώην παίκτης των Κολοσσού Ρόδου και Παναθηναϊκού έχει να αγωνιστεί με άκρως ποιοτικό playing time ως πρωταγωνιστής για περισσότερους από 5 μήνες, και η ενδιάμεση στάση στο πριγκιπάτο θα του δώσει τη σιγουριά, τον ρόλο και την ελευθερία που χρειάζεται για να επιστρέψει του χρόνου σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ουσιαστικά, στη Monaco -πάρα το γεγονός πως δεν θα έχει πολλούς σουτέρ δίπλα του για να του ανοίγουν περισσότερους δρόμους στο καλάθι- θα έχει τη δυνατότητα να είναι ήδη από τη στιγμή της ανακοίνωσής του ο κορυφαίος shot creator της ομάδας.
Μπορεί να υπάρχουν πάμπολλοι αθλητές με πανομοιότυπο στοιχεία (slashing, λάτρεις του iso, ball hogs), αλλά ο Αμερικανός είναι προφανώς σε καλύτερο επίπεδο τόσο αναφορικά με τις ικανότητές του όσο και με τις εμπειρίες του.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάμπολλοι ικανοί στο PnR «ψηλοί» στο γαλλικό συγκρότημα, με τους Motiejunas, Faye, Motum και Thomas κατά κύριο λόγο να του χαρίζουν απλόχερα τη δυνατότητα αφενός να ορμήσει στα αγαπημένα του drives και αφενός να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τα δημιουργικά του στοιχεία.
Μπορεί βάσει ποιότητας, οι Shengelia- Milutinov να είναι εμφανώς καλύτεροι από τα αντίστοιχα δίδυμα της Monaco, ωστόσο οι περσινές 6 ασίστ μέσο όρο του James στην EuroLeague (σε έναν περίγυρο κιόλας με πολλούς παίκτες που χρειάζονται τη μπάλα για να είναι αποδοτικοί, όπως η φετινή Monaco) είναι ενδεικτικό της θέλησής του να βάζει περισσότερο τους συμπαίκτες του στην εξίσωση.

Επιπρόσθετα, υφίσταται ένα τρομερό ύψος του περίγυρού του (1.98 μέτρα), με την περιφέρεια να έγκειται στο 1.93, σε μια συγκυρία που πρακτικά τον κρύβει στην άμυνα και του χαρίζει την οποία νηνεμία που χρειάζεται ένα επιθετικό υπερόπλο για να δράσει όπως ξέρει να δρα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως έχει ξανά την ευκαιρία να γίνει ηγέτης -με όλη τη σημασία της λέξης.
Και αν καταφέρει να οδηγήσει την Monaco στα Playoffs είτε λίγα βήματα πριν από αυτά, τότε αποκτάει εκ νέου επιπλέον προτερήματα στο βιογραφικό που θα εξετάσουν τα κορυφαία πορτοφόλια της επόμενης σεζόν

 

 

 

Γιατί δεν είχε επιλογή

 

Η free agency για τις ομάδες της EuroLeague τυπικά εκκινεί στα τέλη Ιουνίου, όταν δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα πρωταθλήματα.
Ο Mike James εισήλθε σε αυτήν στα μέσα Σεπτεμβρίου!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα ρόστερ να δομηθούν και να είναι σχετικά πλήρη αυτή την εποχή, όπου οι πιο πολλοί σύλλογοι έχουν ολοκληρώσει κιόλας την περίοδο προετοιμασίας τους.

Επομένως, ο πρώην παίκτης των Brooklyn Nets δεν είχε πολλές επιλογές, ειδικά σε μια εποχή όπου κάθε ομάδα διαθέτει 2 και 3 ηχηρές λύσεις στα guards -που είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης εποχής του μπάσκετ μαζί με τα φτερά.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας παίκτης «καλοπερασάκιας», με την καλή φυσικά έννοια.
Αρκεί μια ματιά στην ευρωπαϊκές του επιλογές (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία) για να καταλάβει κανείς πως όταν δεν υπάρχουν τόσο τα χρήματα (υπάρχουν, αλλά όχι στα επίπεδα του συμβολαίου της CSKA) όσο και ο στόχος πρωταθλητισμού, θα προτιμούσε να βρεθεί σε ένα μέρος για να έχει μια όσο το δυνατόν μια κάτι παραπάνω από υποφερτή διαβίωση.

 

 Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έκανε κίνηση

 

Από τη στιγμή που εκκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2012, έχει αλλάξει 7 ομάδες (πλέον) και 6 χώρες, αλλά μόνο σε μια επέστρεψε μετά το τέλος της πρώτης του θητείας.
Στον Παναθηναϊκό.

Μπορεί οι εκατέρωθεν συγκυρίες (οικονομική κατάσταση και γεμάτη περιφέρεια Παναθηναϊκού – κλειστό συμβόλαιο στην CSKA, αγωνιστικά στοιχεία, κασέ James) να μη μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή μια επιστροφή του στην Αθήνα, αλλά τα συναισθήματα είναι αμοιβαία.
Άλλωστε, όταν ο PG είχε αφήσει το «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2017 για να γίνει το πρώτο two way συμβόλαιο από καταβολάς ΝΒΑ και δε βίωσε την καλύτερη κατάσταση σε Suns και Pelicans, o Παναθηναϊκός ήταν εκεί για αυτόν.

Φέτος, ο απόφοιτος του Lamar βίωσε μια αντίστοιχη περίπτωση.
Αλλά οι «πράσινοι» δε μπορούσαν να τον διεκδικήσουν.

Αν είχαν τη δυνατότητα και μπορούσαν να βγάλουν εις πέρας τις απαιτήσεις του Mike James, τότε θα ήταν πολύ πιθανό -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- να υπάρξουν σοβαρές συζητήσεις, που ενδεχομένως να οδηγούσαν και στον «επαναπατρισμό» του.