Ο Jeff Green είναι ένας από τους πιο σταθερούς και ικανούς ρολίστες της σύγχρονης ιστορίας του ΝΒΑ, αφού κάνει πάντα με συνέπεια αυτό που ξέρει τόσο καλά όσο λίγοι.
Να σκοράρει.

Συνολικά, έχει περάσει από 10 ομάδες και έχει πετύχει 12.500+ πόντους, αναγκάζοντας κάπως έτσι τους contenders να τον προσεγγίζουν πάντα για τα βαθιά όνειρά τους.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ήταν γραφτό να συμβούν.
Γιατί η ζωή του επρόκειτο να τελειώσει πολύ πιο σύντομα από ότι θα ήθελε.

 

 

Τον Δεκέμβριο του 2009, κατά τη διάρκεια κάποιον τυπικών εργομετρικών εξετάσεων στους Boston Celtics πριν την έναρξη της σεζόν, ανιχνεύθηκε μια αρκετά διογκωμένη αρτηρία ακριβώς δίπλα από την καρδιά του, η οποία ήταν έτοιμη να τον αναγκάσει να σταματήσει το μπάσκετ, αλλά και να τον σκοτώσει στα επόμενα 10 λεπτά.

Κανείς δεν ήξερε ποτέ θα χτυπούσε.
Όλοι ήξεραν ότι όταν χτυπούσε, θα πέθαινε.

Για τα επόμενα 90 λεπτά, ο Jeff δεν έβγαλα άχνα.
Δε μπορούσε, παρά να μείνει μόνος με τις σκέψεις και τα βρεγμένα του δάκρυα.

Κάθε φορά που προσπαθούσε να ανοίξει το στόμα του και να ψελλίσει κάποια τυχάρπαστα λόγια, η ψυχή του δεν έδινε καμία δύναμη, καμία ώθηση.
Δεν ήταν η ώρα ακόμα.

Τι πρέπει να κάνω;”, βρήκε τη δύναμη να ρωτήσει κάποτε.

Ο γιατρός της ομάδας ήταν ειλικρινής μαζί του.

Η ζωή του κρεμόταν από μια πολύ λεπτή κλωστή, τη μικρότερη που είχε δει ποτέ του.
Θα μπορούσε να πεθάνει αύριο, θα μπορούσε να πεθάνει σε μια βδομάδα, θα μπορούσε να πεθάνει σε ένα χρόνο.

Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να μπει στο χειρουργείο, να ξεχάσει το μπάσκετ, να ξεχάσει τον αθλητισμό.

Και έτσι, όλα θα πήγαιναν καλά.
Και έτσι, η μικρή λευκή κλωστή θα γινόταν ξανά τρανή.

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, ο Green δε μπορούσε να κοιμηθεί και ξενύχτησε στο πλευρό της συντρόφου του, Stephanie, και μερικών φίλων τους που δεν ήταν εκεί για μοιρολόι και δακρύβρεχτα λόγια, αλλά για να του δείξουν πόσο δυνατός και σημαντικός είναι για αυτούς και για αυτόν.

Λίγες ώρες μετά, είχε ξημερώσει πια η 9η, θα περνούσε με μισή ανάσα και ακαταλόγιστο φόβο την πόρτα του χειρουργείου, ενός χειρουργείου δύσκολου και τραχύ, ενός χειρουργείου που κράτησε αρκετές ώρες.
Αλλά στο πέρας του, ο Jeff Green βγήκε θριαμβευτικά νικητής, με τους γιατρούς να επιδιορθώνουν το ανεύρυσμα της καρδιάς του με απόλυτη επιτυχία.

Υπήρχε όμως, ένα “τεχνικό” ζήτημα.
Είχε μια τεράστια ουλή στο κορμί του.

Οι περισσότεροι θα προσπαθούσαν να την αγνοούν, να τη βγάλουν από το μυαλό τους γιατί δεν θα είχαν τη δύναμη ποτέ να την κοιτάξουν κατάματα στον καθρέφτη δίχως ντροπή και θύμησες.

Αυτός όμως, την καμαρώνει.
Την αγγίζει κάθε πρωί και διανύει όλο το ταξίδι ζωής της μέχρι και την αρχή της κοιλιάς του.
Της μιλάει και την χαϊδεύει παίρνοντας ατέρμονη δύναμη από αυτήν, μια πληγή που δε θα φύγει ποτέ υπενθυμίζοντάς του ποιος ήταν και ποιος μπόρεσε να είναι.

Πάντα το μυαλό του όμως, γύριζε ξανά και ξανά σε μια συγκεκριμένη ερώτηση, που δεν τον άφηνε να κλείσει τα μάτια του τις νύχτες σκίζοντας νοητά το πάχος του ταβανιού.

Θα έπαιζε ξανά μπάσκετ;

Οι γιατροί ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί.
Δε θα μπορούσε να παίξει ποτέ ξανά στο ΝΒΑ.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά από εκείνες τις κουβέντες, ο 25χρονος Jeff Green είναι ένας από τους πιο αξιοσημείωτους ρολίστες της δεκαετίας, ένας από τους καλύτερους dunkers που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα παρκέ του κόσμου και ένας από τους ανθρώπους που πάντα θα βρίσκουν συμβόλαια σε μια λίγκα σαρκοφάγα και ατίθαση, που διακατέχεται από μια αίσθηση διαρκούς αναγέννησης.

 

 

Μιας αναγέννησης που βίωσε την 9η ημέρα του Ιανουαρίου του 2012 ο Green, που του έδωσε την ευκαιρία να πεθάνει και να γεννηθεί ξανά από τη μήτρα της ίδιας του της καρδιάς.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, έχει ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και το έχει κάνει κτήμα του.
Αντλεί καθημερινά δύναμη από αυτό και το έχει μετατρέψει σε ένα πολεμοφόδιο που κερδίζει πανηγυρικά τις μάχες.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ένα αγόρι 25 ετών, που είδε τη ζωή του να φτάνει μπροστά σε έναν πελώριο γκρεμό έτοιμη να βουτήξει στα κοφτερά βράχια του ποταμού του Άδη, καταφέρνει να φωνάζει περήφανα πως κατάφερε να μεγαλώσει, να ζήσει και να δώσει ταυτόχρονα ζωή σε 3 παιδιά, που δεν επρόκειτο να έρθουν ποτέ στον κόσμο μας.

Σήμερα, ο Jeff Green, ένας νικητής της ζωής και ένας σπουδαίος μαχητής, φωνάζει περίτρανα πως γίνεται 35 ετών!