Πριν από λίγες ώρες, ο Brad Stevens απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο ενεργητικός είναι στο νέο του ρόλο μετά από 8 χρόνια στους πάγκους του ΝΒΑ, φέρνοντας στη Βοστόνη -δίχως να παραχωρήσει σημαντικά ανταλλάγματα- τον Juan Hernangomez, έναν παίκτη με size και range, έναν παίκτη που ταιριάζει ακριβώς στο καλούπι των Celtics, έναν παίκτη που αναβαθμίζει άμεσα τον πάγκο του οργανισμού και καλύπτει το τεράστιο κενό στο αναπληρωματικό 4άρι.

 

Ικανός σουτέρ

 

Το κύριο όπλο του Ισπανού είναι φυσικά η ποιότητά του από μακρινή απόσταση, πολεμοφόδιο που πάντα θα είναι χρήσιμο σε κάθε ομάδα και εποχή.

Ο Juancho εκτελεί με 39% (1.5 απόπειρα) στα wide open σουτ του, κάτι που αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να τον προσέχει διαρκώς (1.7 μαρκαρισμένα, 33%).
Και αυτή είναι η παγίδα που σχηματίζουν οι Κέλτες, αφού αυτόματα γεννιούνται επιπλέον χώροι για τους Jayson Tatum και Jaylen Brown ενώ ταυτόχρονα αφενός μειώνεται η πιθανότητα double teams ή help defense και αφετέρου σε αντίθετη περίπτωση θα καραδοκεί πάντοτε ένας πολύ καλός ελεύθερος sharpshooter -με την καλύτερη μηχανική επίσης.

Το επίσης πολύ θετικό με την απόκτησή του είναι το γεγονός πως είναι εξαιρετικός σουτέρ από γωνίες (44%), κάτι που όπως έχουμε τονίσει ξανά δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα σε κάθε άμυνα που επιλέγει είτε να κλείσει τη ρακέτα με βοήθεια ρισκάροντας ένα wide open τρίποντο είτε να αφήσει ανενόχλητο το drive.

Τέλος, το ότι όλα τα τρίποντά του προέρχονται από καταστάσεις catch n shoot σίγουρα προάγει την αποτελεσματικότητα όλου του περίγυρού του, καθότι αναδεικνύει τόσο το drive n kick στοιχείο του JT όσο και το εν γένει σπάσιμο της μπάλας σε έναν τύπο που ξέρει πολύ καλά πως να την βάλει στο καλάθι.

 

 

 

Σημαντικό μέγεθος

 

Τα πιθανά αναπληρωματικα wings των Celtics 1.96 περίπου μέσο όρο.
Ο πρώην παίκτης των Minnesota Timberwolves στέκεται περήφανα στα 2.06!

Εκτός των επί μέρους διαφορών του με τους Aaron Nesmith και Romeo Langford (δεν προσθέτω τον Grant Williams γιατί δεν πρέπει να θεωρείται 4αρι), ο Ισπανός διαθέτει ακόμα 10 παραπάνω εκατοστά, τα οποία μπορεί να φέρουν πιο εύκολα ριμπάουντ, rim protection και tight σουτ σε ένα ήδη πολύ ψηλό αμυντικό γίγνεσθαι.

Μεμονωμένα, σίγουρα δεν είναι above the average αμυντικός (48% οι αντίπαλοί του απέναντί του) και rebounder, αλλά η διάθεση και το size που διαθέτει καταφέρνει και τον δείχνει πάντα καλύτερο από ότι είναι στα interior καθήκοντά του, γεγονός που ενίοτε θα ξεκουράζει τους σταρ της αρμάδας.

 

 

 

Εξαιρετικό fit

 

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση τα wide open σουτ του Al Horford, τις εκλάμψεις του Payton Pritchard και μερικές σκόρπιες βραδιές του Nesmith, o πάγκος των Κελτών δε διέθεταν κανέναν ικανό σουτέρ, που θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα λύσεις από απόσταση.

Οπότε, η προσθήκη ενός τύπου που κάνει ακριβώς αυτό κρίνεται αυτόματα πετυχημένη!

Ταυτόχρονα, κλείνει η τρύπα που υπήρχε στο αναπληρωματικό 4αρι, κάτι που σημαίνει πως δεν θα είναι τόσο συνήθης η άνοδος των Nesmith, Langford και Josh Richardson σε πολύ χαμηλά μέχρι και το 4 σχήματα, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται ραγδαία και η πιθανότητα του big ball, με τους Williams και Horford να παραμένουν στο 5, εκεί όπου τα στοιχεία τους (κιλά, ελεύθερα σουτ, hustle, IQ) έχει μεγαλύτερη ελευθερία και μικρότερο ανταγωνισμό με τον “εχθρό”.