Εδώ και λίγες ημέρες, οι Boston Celtics και ο Dennis Schroder αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επερχόμενη αγωνιστική σεζόν του ΝΒΑ, με τον πρώην παίκτη των Los Angeles Lakers να χάνει μια μεγαλοπρεπή οικονομικά ευκαιρία όταν αρνήθηκε τα περίπου 85 εκ. δολ. που του προσέφεραν οι «Λιμνάνθρωποι» μόνο και μόνο για να λάβει λιγότερα από 6 εκ. δολ. για μια χρονιά στη Βοστόνη!

Εκτός όμως, της αρνητικής αυτής εξέλιξης για τον Γερμανό άσο, η χροιά και οι απαιτήσεις του δεν ταιριάζουν σε καμία περίπτωση με αυτή των Κελτών, που αποτυγχάνοντας να κρατήσουν στην πόλη τον Evan Fournier αναγκάζονται να βρουν μια ικανοποιητική πηγή σκορ, που ωστόσο την χαρακτηρίζει πληθώρα μη αξιοπρόσεκτων στοιχείων.

Αγωνιστικά λοιπόν, δε θεωρώ ότι είναι ένα καλό fit για καμιά από τις 2 πλευρές.

Ο Schroder είναι παίκτης που θέλει τη μπάλα στα χέρια του για να αποδώσει τα μέγιστα, παίκτης που δεν έχει ιδιαίτερο range, παίκτης που έχει “αλλεργία” στην άμυνα, όπου δεν προσπαθεί ποτέ ιδιαίτερα.

Όπως είχα αναφέρει πολλάκις και πέρυσι, όταν ακόμα αγωνιζόταν στο LA, αν σε μια contending ομάδα υπάρχουν ball hog stars (πάντα υπήρχαν), δεν υπάρχει άλλη λύση για να τους στελεχώσει κανείς ποιοτικά από το γέμισμα των χώρων με καλούς σουτέρ και ψηλά φτερά, για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη σε επίθεση και άμυνα.

Ο πρώην παίκτης της Braunschweig όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χρειάζονται οι Brown και Tatum!

Λατρεύει να περνούν όλα από αυτόν στην επίθεση (23% USG με τον LeBron, 27% με Paul- Shai), είναι σχετικά “άσουτος” (34% πέρυσι, 34% καριέρα) και γενικά δεν έχει ούτε το ύψος (1.90 μ) ούτε τη διάθεση για να καλύψει και να ξεκουράσει τους Js στα μετόπισθεν.

 

 

 

Ταυτόχρονα, με αυτόν στο παρκέ, η πεντάδα της Βοστόνης χαμηλώνει απότομα και γίνεται πιο soft στην άμυνα, αφού, εκτός αυτού, υπάρχουν στο παρκέ και οι TatumBrown -που έχουν πάψει να δείχνουν τόση όρεξη αμυντικά- ένας center με ΟΚ perimeter defense -είτε Horford είτε Williams– και ένας μόνο versatile και καλός αμυντικός, που είτε θα είναι ο Smart είτε ο Richardson είτε ο Dunn.

Φαινομενικά, οι Celtics θα πάθουν αυτό που έπαθαν πέρυσι και οι Lakers -που έκαναν το λάθος όμως, να παίζουν με 2 centers, τρώγοντας μια θέση στα φτερά- οι οποίοι διέθεταν μια τριάδα αθλητών (Schroder, LeBron και Davis περιμετρικά) που δε μπορούσαν να συνεργαστούν επουδενί μεταξύ τους σε switches, σε μικρότερο όμως βαθμό θεωρητικά λόγω small ball.

Επιθετικά -τα θετικά του στοιχεία θα ακολουθήσουν παρακάτω-, ο στόχος με βάση τα περσινά δεδομένα είναι να έχει έναν ρόλο κατώτερο του Kemba Walker και ανώτερο του Jeff Teague (όπως τον περίμεναν τουλάχιστον) και να αναλαμβάνει πλήθος επιθέσεων, που όπως αναφέρθηκε είναι ζωτικό για τον ίδιο.

 

 

 

Αυτό όμως, έχει κάποια σημαντικά κενά:

 

  • Η έλλειψη range του δεν κάνει κακό μόνο στους Js αλλά και στον άσουτο περίγυρο, κάτι που σημαίνει περισσότερες βοήθειες του εχθρού στα drives.
  • Το ball hog ένστικτό του βγάζει από την επιθετική εξίσωση τον Smart και τη δημιουργική του ικανότητα.

Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν έχει μονάχα αρνητικά για τους Κέλτες!

Έχω τονίσει ξανά πόσο γυμνές είναι οι πηγές σκορ του οργανισμού της Μασαχουσέτης φέτος, με την απουσία του Fournier να μην αφήνει ούτε έναν καλό σκόρερ στον πάγκο του.

Τυπικά, ο Schroder μπορεί να χαρίζει bench scoring παρόλο που δεν έχει πιο άμεσες τεχνικές (σουτ) και χρειάζεται πολλές κατοχές για αρκετούς πόντους (15 πέρυσι για 15 πόντους), λειτουργώντας ως ένας spark plug τύπος, ο οποίος θα δίνει πνοή από τον πάγκο ή/και θα είναι ο ηγέτης της δεύτερης πεντάδας, κάτι που ουσιαστικά θα λαμβάνει χώρα ελάχιστα όσο περνάει ο καιρός.

Δεδομένης της λειψής πλέον free agency στα επιθετικά δρώμενα, η δωρεάν απόκτηση ενός PG που θεωρητικά θα επιλεγόταν νωρίς στις πρώτες ημέρες της είναι ακόμα μια νίκη για τον Brad Stevens, που επιμένει ωστόσο στην έλλειψη καλών σουτέρ και φτερών, κάτι που θα στοιχίσει αιματηρά αργά ή γρήγορα.

 

 

 

Αν έπρεπε να βαθμολογηθεί το εν λόγω deal, μάλλον θα έβαζα 3/5, με την έντονη ανάγκη των Κελτών για έναν ικανό σκόρερ ανεξαρτήτως θέσης να αναδεικνύει την παρουσία του πρώην Laker και να τον ανασηκώνει από χαμηλότερα ratings.

Ωστόσο, αδυνατώ να σκεφτώ πως θα καλυφθεί αφενός το κενό που θα δημιουργηθεί στην άμυνα και αφετέρου το μη ταίριασμά του με κανέναν περιφερειακό, με την προσθήκη ακόμα ενός παίκτη που δεν έχει σουτ στο πλευρό των Tatum και Brown να αναμένεται ριζικά καταστροφική…