Θα μπορούσαν οι Chicago Bulls να κερδίσουν έβδομο δαχτυλίδι; Όγδοο;

Μετά την κατάκτηση του έκτου δαχτυλιδιού το 1998, ο General Manager τον Bulls, Jerry Krause διέλυσε ουσιαστικά την ομάδα. Ο Jordan αποσύρθηκε, ο κόουτς Phil Jackson έφυγε, ο Scottie Pippen ανταλλάχθηκε και ο Dennis Rodman αφέθηκε ελεύθερος.

Ήταν μία σειρά από ενέργειες που αναμένονταν για μήνες, καθώς ο MJ όλη την σεζόν άφηνε υπονοούμενα για την απόσυρση και ο Krause είχε πει από το ξεκίνημα της σεζόν πως αυτή είναι η τελευταία σεζόν του Jackson στο Σικάγο. Στα τελευταία όμως λεπτά του ντοκιμαντέρ “The Last Dance” ο Jordan φαίνεται πως πίστευε πως η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει και άλλο ένα τουλάχιστον τρόπαιο, αρκεί ο ιδιοκτήτης και ο GM να μην είχαν αποφασίσει να κάνουν rebuilding.

Καθ’όλη την διάρκεια των δέκα επεισοδίων του ντοκιμαντέρ, η παραγωγή εστιάζει στα πολλά “εγώ” που είχαν μαζευτεί την σεζόν 1997-1998 και στον “κακό” Krause που πάντα προκαλούσε σύγχυση και δράματα. Ο Jackson είπε πως έφυγε επειδή ένιωσε πως ο κύκλος του στο Σικάγο τελείωσε αλλά ο Jordan έριξε όλο το φταίξιμο στον Krause.

«Στο ξεκίνημα της σεζόν 1997-1998 ο Krause είπε πως ακόμα και αν ο Phil κατάφερνε να κερδίσει και τα 82 παιχνίδια της Regular Season την επόμενη σεζόν δεν θα ήταν κόουτς της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά ο Jordan για να συνεχίσει: «Όταν ο Phil είπε πως αυτή η σεζόν θα είναι η τελευταία, όλοι ξέραμε ότι έτσι θα γινόταν. Αλλά γιατί να το πεις αυτό το πράγμα στην αρχή της σεζόν;»

Ένας ακόμα λόγος που ο Jackson έφυγε ήταν το γεγονός πως δεν ήθελε να προπονήσει μία κακή ομάδα. Το Σικάγο έδιωξε όλους τους κρίκους της επιτυχίας (π.χ. Kerr, Pippen, Rodman) και ο ιδιοκτήτης, Jerry Reinsdorf εξήγησε πως θα ήταν “αυτοκτονία” αν έμενε η ομάδα ως είχε και δεν γινόταν το rebuilding.

«Η αξία τους στην αγορά θα ήταν τεράστια», είπε ο Reinsdorf: «Δεν θα άξιζαν τα χρήματα που θα έπαιρναν εκείνη την σεζόν… Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ο Krause θα κατάφερνε να φτιάξει μία πρωταθλήτρια ομάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως όχι αμέσως, εκείνη την σεζόν δηλαδή.»

Ο MJ το έβλεπε διαφορετικά. Πίστευε πως όλοι οι παίκτες και προπονητές θα συμφωνούσαν σε μικρότερο οικονομικά deal για να έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα έβδομο δαχτυλίδι.

«Αν ρώταγες τότε όλους τους παίκτες του έκτου δαχτυλιδιού, π.χ. Kerr, Buechler αν θα δεχόντουσαν ένα μονοετές συμβόλαιο για να προσπαθήσουν να πάρουν άλλη μία κούπα (την έβδομη). Πιστεύεις ότι θα το υπέγραφαν; Φυσικά και ναι!».

Όσο για τον εαυτό του, αν θα υπέγραφε ένα μονοετές συμβόλαιο, ήταν απόλυτος, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπέγραφε καθώς και μέχρι τότε μονοετή συμβόλαια υπέγραφε. Το ίδιο απόλυτος ήταν και για τον Phil Jackson.

Πάντως παραδέχθηκε πως ο Pippen θα χρειαζόταν κάτι για να πειστεί, αλλά αν οι Jordan, Jackson και Rodman υπέγραφαν, ο MJ θεωρεί πως θα βρισκόταν ο τρόπος για να μείνει και ο Pippen.

Αντ’ αυτού ο Jordan αποσύρθηκε για δεύτερη φορά. Επέστρεψε για να παίξει για τους Wizards το 2001 αλλά μετά από δύο σεζόν αποφάσισε να αποσυρθεί για πάντα.

Θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος όλων των εποχών, αλλά αν δεν υπήρχαν αυτά τα inside θέματα στους Bulls ίσως η αποδοχή να ήταν καθολική.

«Ήταν εξωφρενικό και ανήκουστο επειδή πίστευα πως θα μπορούσαμε να κερδίσουμε το έβδομο. Αλήθεια το πίστευα. Μπορεί να μην  το κερδίζαμε, αλλά το να μην προσπαθείς καν, είναι κάτι που δεν μπορώ να αποδεχθώ», είπε χαρακτηριστικά ο Michael Jordan.