Τελικά, αν και «φωνάζουμε» διαρκώς στην Ευρώπη να ακολουθήσει τα πεπραγμένα του ΝΒΑ και να του μοιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο, η κορυφαία λίγκα του πλανήτη είναι αυτή που φαίνεται πως υιοθετεί έμπρακτα στοιχεία από το αντίστοιχο επίπεδο της Γηραιάς Ηπείρου -με την καθιέρωση του Play In, μιας μορφής δηλαδή του Final Four απλά σε πιο ανθρώπινο επίπεδο, να αποτελεί φυσικά την απόδειξη επ’ αυτού.

Το νεαρό ηλικιακά αυτό τουρνουά ήρθε στις ζωές μας κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του Orlando, με την επίσημη αρχή του πρωταθλήματος, βλέποντας τα έσοδα και το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού να καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα εκείνη την εποχή, να αποφασίζει να εισαγάγει έναν άτυπο τελικό για την είσοδο στα Playoffs -το Play In δηλαδή- που θα κρίνει και την τελευταία θέση μιας περιφέρειας.

Τότε, η διεξαγωγή του δεν ήταν σίγουρη, με το τελικό ρεκόρ των δύο ομάδων (σε περίπτωση ιδίου αριθμού νικών δηλαδή) να καθορίζει την ύπαρξή του, σε αντίθεση με σήμερα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για το πρωτάθλημα και την postseason ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων -αρκεί για μια ομάδα το να έχει τερματίσει μέχρι και τη 10η θέση δηλαδή.
Για ευνόητους λόγους, φυσικά και οι 8οι Memphis Grizzlies με τους 9ους Portland Trail Blazers έτυχε να έχουν ίδιο αριθμό νικών (34) στην τελευταία αγωνιστική -κάτι που πυροδότησε έναν knock out αγώνα μεταξύ τους, με τον νικητή να καταλαμβάνει το 8o seed της Δύσης, που θα έφερνε στον πρώτο γύρο τους μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου Los Angeles Lakers.

 

 

 

Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Από τη μία μεριά, ένας αγώνας knock out με το έπαθλο της εισόδου στην postseason αποτελεί πάντοτε ένα γευστικό τυρί για κάθε πεινασμένο ποντίκι -ειδικά αν έχει καιρό να ευχαριστηθεί φαγητό και ταλανίζεται από την πείνα. Ουσιαστικά, οι Minnesota Timberwolves των 46 νικών και οι LA Clippers των 42 (θα παίξουν πρώτα μεταξύ τους για την κατάληψη της 7ης θέσης, με τον ηττημένο να παίζει ακόμα ένα ματς με τον νικητή των θέσεων 9-10) κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνέχειας από τους New Orleans Pelicans των 36 νικών (10 και 6 λιγότερες, αντίστοιχα) και San Antonio Spurs των 34 (12 και 8 λιγότερες, αντίστοιχα).

Αυτό δεν είναι σωστό.
Είναι extreme, είναι διασκεδαστικό, είναι αγωνιώδες.
Αλλά δεν είναι σωστό.

Από την άλλη μεριά, στην Ανατολή, υπάρχουν όλα τα πατήματα για να γίνει.
Brooklyn Nets, Cleveland Cavaliers, Atlanta Hawks και Charlotte Hornets αντικρίζουν μόλις μία νίκη να τους χωρίζει (44-38 οι δύο πρώτοι, 43-39 οι δύο τελευταίοι), με τις λεπτές αυτές ισορροπίες -εκτός των έτσι κι αλλιώς γεμάτων αδρεναλίνη συναισθημάτων που προκαλούν τα μπαράζ τέτοιου τύπου και επάθλου- να αφήνουν μπόλικο χώρο και για αρετές όπως η λογική και η δικαιοσύνη.

Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και θα υπάρχουν πάντα.
Το ζήτημα είναι όμως, από ποια σκοπιά προσπαθεί να κοιτάει κανείς ένα ζήτημα και πόσο προκατειλλημένος μπορεί να είναι βλέποντάς το.

Για έναν οπαδό των Timberwolves φερ’ ειπείν, μια ήττα από τους Clippers στον πρώτο άτυπο γύρο του Play In αφενός θα τους φέρει στο νικητή και φορμαρισμένο τυπικά του Pelicans-Spurs και αφετέρου στους Phoenix Suns στον πρώτο γύρο.
Γιατί; Αφού τερμάτισαν από τη μια μεριά με διψήφιο όγκο επιτυχιών από τους 9ους -την τελευταία δηλαδή ομάδα που δεν μπαίνει στα Playoffs– και από την άλλη ήταν έστω και οριακά 7οι, κάτι που σημαίνει πως θα αντιμετώπιζαν τους νεανικούς Memphis Grizzlies με τους οποίους ήρθαν 2-2 φέτος σε τέσσερα ματς κανονικής διάρκειας.

Για έναν οπαδό των Pelicans, το Play In είναι ένα θείο δώρο μετά από ένα τραγικό ξεκίνημα στη σεζόν, αφού μπορούν με δύο μόνο νίκες να σβήσουν τις 6 περισσότερες των Clippers ή τις 10 των Wolves και να αρπάξουν την 8η θέση.
Το ίδιο ισχύει και για τους Spurs, οι οποίοι ωστόσο έχουν τόσο ελπιδοφόρο μέλλον που δεν έχουν τόσο έντονο το πρέπει του «πρέπει» ζωγραφισμένο πάνω από το κεφάλι τους.

Για την επίσημη αρχή της λίγκας, τα έσοδα θα είναι -για άλλη μια φορά- πάρα πολλά. Και 4 έξτρα αγώνες σε κάθε περιφέρεια αλά «ο θάνατός σου η ζωή μου» μόνο να τα εκτοξεύσουν ακόμα πιο πολύ μπορούν.
Ειδικά στην Ανατολή, η παρουσία σούπερ σταρ όπως οι Kevin Durant, LaMelo Ball και Trae Young μόνο να αυξήσει μπορεί το απανταχού ενδιαφέρον.

Νομίζω πως δεν υπάρχει απάντηση στο δίλημμα του τίτλου, δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση δηλαδή στο αν «το Play In είναι δίκαιο ή άδικο».
Όλα είναι θέμα οπτικής, συμφερόντων και συγκυριών.

Ο LeBron James πριν από 2 χρόνια φάνηκε αισθητός πολέμιος του εν λόγω τουρνουά, αλλά πέρυσι αναγκάστηκε να περάσει από αυτό για να μπει ξανά στα Playoffs.
O Stephen Curry δέχθηκε έντονη κριτική για τη μη είσοδό του από τα Play In στην postseason μετά τις δύο ήττες από Lakers και Grizzlies.
Ο Trae Young από τους Τελικούς Περιφέρειας πέρυσι φέτος θα χρειαστεί 2 νίκες με Hornets και Nets/Cavaliers πριν πέσει στους πρωτοπόρους Heat.

 

 

 

Όλα αλλάζουν και πάντοτε θα αλλάζουν. Γιατί αλλάζουμε και εμείς, οι συγκυρίες και οι προτεραιότητές μας.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που δε μπορεί και δεν πρέπει, αν θέλετε να μεταβληθεί ποτέ, είναι η ύπαρξη της δικαιοσύνης στο ΝΒΑ, το μπάσκετ αλλά και τον αθλητικό κόσμο στο ευρύ του πλαίσιο.
Και το πάσει θυσία Play In δίχως κριτήρια πάρα μόνο την τελική κατάταξη δεν αποτελεί προϊόν δικαιοσύνης αλλά αισχροκέρδειας.

Tags:
ΝΒΑ