Τα τελευταία χρόνια, μετά την περίφημη «the decision» του Λεμπρόν Τζέιμς, οι παίκτες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο με το NBA να έχει μεταμορφωθεί από λίγκα ομάδων σε λίγκα παικτών. 

Από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, οι παίκτες κατάλαβαν και εκμεταλλεύτηκαν την γιγάντωση του προϊόντος βγαίνοντας….μπροστά και παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις χωρίς την συγκατάθεση των ομάδων τους.

Αυτό έφερε τον όρο του «tampering» στο προσκήνιο. Το «tampering» αποτέλεσε τη νέα αντίδραση των ομάδων στην προσπάθεια των παικτών να επιλέγουν με βάση τα αποκλειστικά τα δικά τους θέλω σχετικά με το που θα αγωνιστούν.

Συγκεκριμένα, «tampering» αποτελεί η παράνομη προσέγγιση ενός παίκτη από έναν οργανισμό την ώρα που αθλητής έχει συμβόλαιο με έναν άλλο οργανισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομης προσέγγισης ήταν η περίπτωση του Τζορτζ Πολ πριν από 3 χρόνια καθώς ο Μάτζικ Τζόνσον τιμωρήθηκε με βαρύ πρόστιμο για παράνομη προσέγγιση του τότε παίκτη των Πέισερς.

Το NBA αυστηροποίησε τους κανόνες και άρχισε να τιμωρεί με πρόστιμα παράγοντες ομάδων που εκθείαζαν, ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές, αθλητές άλλων ομάδων.

Τελευταίο σοβαρό «καμπανάκι» για το NBA ήταν η πρόσφατη έναρξη της «Free Agency», όπου οι ομάδες είχαν συμφωνήσει ήδη με τους παίκτες από την πρώτη μέρα της εβδομάδας, στην οποία είχαν περιθώριο να διαπραγματευθούν.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της παράνομης προσέγγισης παικτών που στόχο έχουν την συμμόρφωση των οργανισμών της λίγκας.

Συγκεκριμένα, ο Σίλβερ τόνισε ότι πλέον η διοίκηση της λίγκας θα έχει το δικαίωμα να ελέγξει τους διαύλους επικοινωνίας μέχρι 5 ομάδων κάθε χρόνο, ενώ αν διαπιστωθεί κάποια παράβαση, η τιμωρία μπορεί να περιλαμβάνει αποβολή από την λίγκα, κατάσχεση κάποιων πικ στο ντραφτ και πρόστιμο, όπως επίσης και ακύρωση συμβολαίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της λίγκας, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 250.000 για τον παίκτη, ενώ για τις ομάδες το ποσό αφορά τα 6 εκ.δολάρια.

Μένει να δούμε, αν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Άνταμ Σίλβερ , θα αποτρέψουν στο μέλλον περιπτώσεις παράνομης προσέγγισης ή αν οι ομάδες βρουν τρόπο να παρακάμψουν τους κανόνες και να δράσουν ανεξάρτητα από αυτούς.

 

 

Πηγές:

https://www.slamonline.com/nba/nba-board-of-governors-passes-new-provisions-on-tampering-traveling/

https://defpen.com/nba-proposes-more-tampering-prevention-measures/

https://www.spokesman.com/stories/2017/aug/31/lakers-fined-500k-by-nba-for-tampering-involving-p/

 

Tags:
NBA