“Μπορώ να μείνω σε σένα;
Η μάνα μου με πέταξε έξω”.

Αυτή ήταν η ατάκα που αναγκαζόταν να ξεστομίζει κάθε μεσημέρι μετά το σχολείο ο 13χρονος Jimmy Butler σε φίλους και γνωστούς, προκειμένου να βρει κάπου να περάσει τη νύχτα, αφού η μητέρα του τον είχε διώξει από το σπίτι της μερικές μέρες πριν, επειδή απλά δεν της άρεσε η φάτσα του.

Κάθε πρωί, ο Jimmy σκεφτόταν τι θα κάνει το μεσημέρι, αν θα έβρισκε κάπου να μείνει ή αν ερχόταν η στιγμή που θα γέμιζε με τα γυμνά του πόδια κάποιο ξεχαρβαλωμένο παγκάκι του Houston.
Κάθε βράδυ, σκεφτόταν τι θα γίνει το πρωί, αν η μητέρα του θα αντιλαμβανόταν το λάθος της και επέστρεφε γονατιστή μπροστά του παρακαλώντας τον να τη συγχωρήσει και να γίνουν όλα όπως πριν.

Αυτό δεν έγινε ποτέ.
Αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο Butler έμεινε χωρίς μαμά.

Ένα από αυτά τα γεμάτα αμηχανία και πορφυρή αγωνία μεσημέρια του 2002, η ερώτηση επρόκειτο να ακουστεί για μια τελευταία φορά, αφού το νεαρό αγόρι θα έβρισκε επιτέλους μια πραγματική οικογένεια, από αυτές που σε κρατούν ζεστό και ζωντανό μέσα τους δίχως καταπιέσεις, απαιτήσεις και κακώς κείμενα.

Ένα μεσημέρι λοιπόν, ο Butler ζήτησε από τον κολλητό του φίλο, τον νυν παίκτη του NFL Jordan Leslie, να περάσει στο σπίτι του τη νύχτα.

Η νύχτα έγιναν νύχτες.
Οι νύχτες έγιναν βδομάδες.
Οι βδομάδες έγιναν μήνες.
Οι Leslies από φίλοι έγιναν οικογένεια.

Και κυρίως η μητέρα του Jordan, η Michelle, που παρά το γεγονός πως είχε ήδη την ευθύνη 7 παιδιών, πότε δεν άφησε αβοήθητο και μοναχό του το 8ο.

Μπορεί να μην ήταν δικό της, αλλά το μεγάλωσε ως δικό της.
Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τη φύση.

Ο Butler τα κατάφερε την τελευταία στιγμή.
Όπως και εκείνα τα πελώρια buzzer beaters που πετυχαίνει στο ΝΒΑ.
Από εκείνα τα σουτ που σε ξυπνούν, που σε βοηθούν να καταλάβεις πως είσαι ζωντανός.
Από εκείνα τα σουτ που σε χτίζουν, που σε απογειώνουν, που σου δίνουν δύναμη και ταπεραμέντο.

 

 

Και ήταν πέρα για πέρα ζωντανός.
Μπορεί η μητέρα του να τον έδιωξε από τη μοναδική στέγη που είχε πάνω από το κεφάλι του και να μη γνώρισε ποτέ τον πατέρα του που την είχε παρατήσει χρόνια πριν, αλλά κατάφερε να βρει τα πατήματά του και να κερδίσει ό,τι μπορεί από μια τόσο στενάχωρη ιστορία.

Θα μπορούσε όμως, να μην ήταν ζωντανός.

Ο σπουδαίος Kurt Cobain βίωσε στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του τον έντονο χωρισμό των γονιών του και μετέπειτα την υπόδειξη της μάνας του να φύγει από το σπίτι.
Όντας ήδη θρυμματισμένος γοερά, παρέμεινε στην αποθήκη τους στα κρυφά για πολλές μέρες, μη μπορώντας να κλείσει μάτι τη νύχτα από το άγχος και από την ορθάνοιχτη οροφή που καλωσόριζε σαν σωστός οικοδεσπότης τη βροχή τα βράδια του χειμώνα.

Μπορεί να έκανε εκκωφαντικές μουσικές επιτυχίες και να άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην εξέλιξη της Rock/ punk σκηνής.
Μπορεί να γέμισε με πλήθη κόσμου χιλιάδες στάδια, με χιλιάδες φωνές και απέραντη αφοσίωση και αδημονία σε κάθε του νότα και βραχνή ανάσα.

Ωστόσο, όσο εκείνο το ένα άτομο δεν ήταν εκεί, τα μύρια φάνταζαν για αυτόν τόσο λίγα όσο ποτέ άλλοτε.

Στις 5 Απριλίου 1994, αυτοκτονεί βίαια, γεμίζοντας μια καραμπίνα και καρφώνοντάς τη με μανία και λύτρωση στο λάρυγγά του.
Ήταν 27 ετών.

 

 

Ο Jimmy Butler όμως, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Βλέποντάς τον να τα δίνει όλα στο ΝΒΑ, να ιδρώνει ακατάπαυστα, να μάχεται και να μην τα παρατάει ποτέ, θα ήταν εύλογη η σκέψη πως ο ατσάλινος χαρακτήρας του ήταν αυτός που τον πήρε στην αγκαλιά του και τον κυοφόρησε στον κόσμο των μεγάλων.

 

 

Όχι.
Ήταν εκείνο το ένα πρόσωπο που δεν είχε ποτέ ο Cobain, αυτό που στοργικά του έδωσε να καταλάβει πως αξίζει.
Πως ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι έχουν αντίθετη άποψη, αυτός αξίζει.

Και όπως ένα παιδί που βλέπει το φέρετρο του πατέρα του να το κοιτάει βαθιά στα μάτια σαν να υπερηφανεύεται, ο Butler μάζεψε το χαμένο του κουράγιο και την ανύπαρκτη αυτοπεποίθησή του και κλώτσησε με μανία τη νοητή πόρτα του παρελθόντος, έχοντας βλέψεις μόνο για το μέλλον και ό,τι αυτό επιφέρει.

Και αν αυτό ήταν άσχημο, είχε πλέον μια τεράστια οικογένεια στο πλευρό του, που της αρέσει ακριβώς όπως είναι.

Αληθινός. Ωμός. Πεισματάρης.

Σήμερα, ο Jimmy Butler γίνεται 32 ετών!