Όποιος διακατέχεται από κοινωνικές ευαισθησίες και μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με κάθε τρόπο, μόνο αξιέπαινος είναι. Εάν μάλιστα αυτή η κίνηση αναπτύσσεται και μέσα απ’ τον αθλητισμό και δη το μπάσκετ, αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Μία τέτοια κοινωνική προσφορά, η οποία αξίζει πολλά μπράβο και επαίνους, τη συναντάμε σε ένα ιστορικό σύλλογο των Εξαρχείων, την Υπεροχή Εξαρχείων (οι παλαιότεροι την ήξεραν σαν Αστέρας), απ’ όπου «ξεπήδησαν» σημαντικοί αθλητές του αθλήματος και έχει να κάνει με κινήσεις που αφορούν την ενασχόληση με παιδιά ειδικών ικανοτήτων. Μάλιστα, έχει στα τμήματά της αθλητή με νοητική στέρηση, ο οποίος μετέχει κανονικά στις υποχρεώσεις της ομάδας και αντιμετωπίζεται ισότιμα απ’ όλους. Άλλωστε, ο αυτισμός δεν αποτελεί πλέον ταμπού και επιτρέπει σε όλους να «κυνηγούν» το «όνειρό» τους, ακόμη και όταν έχει να κάνει με το μπάσκετ. Έτσι, η Υπεροχή δίνει την δυνατότητα στον αθλητή Βασίλη Χωριανόπουλο να κάνει το όνειρο του, που είναι να παίζει μπάσκετ, πραγματικότητα και αντιμετωπίζεται απ’ όλους με τον ίδιο τρόπο, χωρίς την παραμικρή διάκριση.

 

Στην Υπεροχή, λοιπόν, «καλλιεργείται» τμήμα μπάσκετ για αθλητές προσαρμοσμένης κινητικής δραστηριότητας, που απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με ήπια νοητική υστέρηση. Το τμήμα αυτό ονομάζεται «Αστεράκια». Διαθέτει τμήματα για παίδες, εφήβους και ενήλικες, με τις προπονήσεις να γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο (14.00-15.00) στο «Κλειστό του Στρέφη».

 

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι επιστημονική ομάδα που την στελεχώνουν εργοθεραπευτές, παιδαγωγοί και καταρτισμένοι προπονητές, οι οποίοι μαθαίνουν στα παιδιά τα μυστικά του μπάσκετ. Αναπτύσσονται παράλληλα κινητικές, κοινωνικές και ψυχολογικές δεξιότητες.

Επιστημονική υπεύθυνη είναι η εργοθεραπεύτρια Ευαγγελία Λουκοπούλου, η βοηθός εργοθεραπεύτρια Ηρώ Τσέτσου, ο προπονητής Διονύσης Φραγκογιάννης και ο ειδικός παιδαγωγός Παναγιώτης Μπεκιάρης.

Tags:
ΕΣΚΑ