Ήταν αναμενόμενο, έγινε και επίσημο.
Από την 3η ημέρα του νέου έτους, τα γήπεδα στην Ελλάδα επιστρέφουν στο 10% αναφορικά με την πληρότητά τους, πέφτοντας από τα άνω του 50% ποσοστά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μισού της φετινής σεζόν!
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση όρισε τα 1.000 άτομα ανά αγώνα το ανώτατο όριο παρουσίας, ενώ σε περίπτωση που παραβούν οι εντολές τότε θα επιβληθεί η τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό το μέτρο, όπως και πολλά άλλα που επισημοποιήθηκαν από τα μέσα της Κυβέρνησης, αναμένεται να λάβει χώρα προκειμένου να μειωθεί η έξαρση της νέας μεταβολής του κορονοϊού, της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία παρουσιάζεται πολύ ισχυρή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ 2 εβδομάδων, με την 16η ημέρα του Ιανουαρίου να είναι -τουλάχιστον, έτσι προβλέπεται- η τελευταία της επιβολής τους.

 

Aναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.