Μπορεί η Λία Γκουζίνη να έγινε η πλέον πρόσφατη Ελληνίδα τεχνικός που πήρε την ευκαιρία να προπονήσει μια ανδρική ομάδα των εθνικών κατηγοριών της χώρας, αλλά η αλήθεια είναι πως η πρώτη που κατάφερε με το… σπαθί της κάτι αντίστοιχο δεν είναι άλλη από τη θρύλο του μπάσκετ της Βόρειας Ελλάδας, την Ανδρομάχη Δόμβρου- Παπίστα.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 θα μετακόμιζε ως Καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής στα Μουδανιά ήταν ακόμα αδύνατο να φανταστεί την πραγματικά τεράστια συμβολή της στον αθλητισμό περιοχής και στην καλλιέργεια/ ωρίμανση/ εξέλιξη όλων των τρανταχτών ομαδικών αθλημάτων -όχι μονάχα του μπάσκετ!

Από παιδαγωγός «μητέρα» του αθλητικού γίγνεσθαι της πόλης της Χαλκιδικής, με την ίδια όχι απλά να παίζει δραματικά σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των σπορ εκεί αλλά και στη δημιουργία τους, ιδρύοντας τις πρώτες ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ, στις οποίες θα διατελούσε και Προέδρος σε βάθος χρόνου, οδηγώντας το «σπίτι» της -που όσο και αν δεν γεννήθηκε εκεί το θεωρούσε δικό της και εκείνο παιδί της- σε πάμπολλες επιτυχίες, με αποκορύφωμα φυσικά την πολυπόθητη άνοδο του τελευταίου τμήματος στη Β’ Εθνική -κάτι που ταρακούνησε για τα καλά την πίστη της πόλης στα αθλήματά της.

Γεννήθηκε για να αγαπάει τον αθλητισμό και γρήγορα κατόρθωσε να αποκτήσει όχι μόνο το μεράκι αλλά και τις γνώσεις για να ηγηθεί κάθε προσπάθειας των νεαρών τέκνων των Νέων Μουδανιών.
Ακόμα και αν αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να είναι και η προπονήτρια του ανδρικού τμήματος -εκτός των άλλων και πάμπολλων αρμοδιοτήτων της!

Συγκεκριμένα, όσο η Ελλάδα λυκνιζόταν στους ρυθμούς του EuroBasket του 1987, που έβαλε για τα καλά την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη της… σπυριάρας, η Ανδρομάχη Παπίστα-Δόμβρου ήταν έτοιμη να αναλάβει την πρώτη ομάδα του Παναθλητικού Ομίλου Μουδανιών και -ίσως άθελά της- να γράψει ιστορία στο μπασκετικό σύμπαν μας- οδηγώντας τον οργανισμό στα βάθη της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Μπορεί να μην πανηγύρισε κάποιο πρωτάθλημα, αλλά ο έπαινός της θα ήταν πολύ πιο σημαντικός από ένα τρόπαιο των ανθρώπων, με την ίδια να περνάει στο πάνθεον του αθλητισμού όλης της Βόρειας Ελλάδας όταν μόλις χθες (20/12) ο ΠΟΜ τίμησε τη συνεισφορά της χαρίζοντας το δικό της όνομα στο νέο Κλειστό Γυμναστήριου του συλλόγου -ενός συλλόγου που η ίδια αναμόρφωσε πριν από πολλές δεκαετίες!

Μάλιστα, τα εγκαίνια του στολιδιού του Παναθλητικού έγιναν εν τη παρουσία και του Λευτέρη Αυγενάκη, που θα έγραφε λίγο αργότερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
Εγκαίνια μαζί με Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
& Δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Μανόλη Καρρά του Κλειστού Γυμναστηρίου «Ανδρομάχη Δόμβρου – Παπίστα», του νέου “σπιτιού” Παναθλητικού Ομίλου Νέων Μουδανιών».


 

Έχουμε την τάση ως χώρα να συνδέουμε τις επιτυχίες με το ανδρικό φύλλο.
Ωστόσο, η ιστορία έγραψε πως το 1987 η Ανδρομάχη Δόμβρου- Παπίστα έσπασε κάθε κατεστημένο που υπήρξε ή θα υπήρχε στη συνέχεια γινόμενη η πρώτη γυναίκα που θα κατάφερνε να γίνει προπονήτρια μιας ανδρικής ομάδας μπάσκετ!