Kαλεσμένος σε webinar της Ιταλίας ήταν ο Δημήτρης Κυριακού ο οποίος ανέλυσε την μεθοδολογία εύρεσης παικτών (recruiting) που μπορούν να αποτελέσουν υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είχε πολύ μεγάλη απήχηση και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν το πρώτο σε επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα “basketball24H”. Το παρακολούθησαν προπονητές (είτε συλλόγων, είτε σε Εθνικές ομάδες) όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και εκτός αυτής, όπως μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Μέση Ανατολή.

Η πορεία του Δημήτρη Κυριακού

Ο Δημήτρης Κυριακού, ένας πολύ έμπειρος κόουτς που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πολλούς συλλόγους (π.χ. Ηρακλής, Άρης, Ρέθυμνο, Ανατόλια και ΧΑΝΘ) αλλά και σε εθνικά συγκροτήματα ενώ αποτέλεσε για τρία χρόνια assistant coach στο NCAA, πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στον τομέα της ηγεσίας με έμφαση στην δυναμική μικρών γκρουπ (ομάδων). To διδακτορικό έγινε στο Πανεπιστήμιο Nevada που ανήκει στην κατηγορία των Πανεπιστημίων Carnegie (το Top-100 των Πανεπιστημίων).

Ο Έλληνας κόουτς, όντας ο κεντρικός ομιλητής του webinar της Ιταλίας, αρχικά αναφέρθηκε στο πώς ένας προπονητής πρέπει να προσεγγίζει την διαδικασία εύρεσης καλαθοσφαιριστών. Πάνω σε αυτό, υπάρχει ένας τριπλός άξονας όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κυριακού και ο πρώτος αφορά την γενικότερη φιλοσοφία που έχει ένας τεχνικός, δηλαδή ποιος είναι ο τρόπος παιχνιδιού που θέλει να ακολουθήσει (π.χ. αν έχει επιθετική φιλοσοφία).

O «εντοπισμός» των παικτών

Ο δεύτερος άξονας αναφορικά με τον “εντοπισμό” ενός παίκτη, έχει να κάνει με τους στόχους που έχει θέσει ένας προπονητής για κάποιον υποψήφιο μεταγραφικό στόχο. Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και να απαντά στο αν θέλει ο οργανισμός να διατηρήσει, να εξελίξει ή να “αλλάξει” ένας αθλητής. Δηλαδή, αν ένας κόουτς επιλέγει έναν παίκτη με σκοπό να τον έχει για μια χρονιά στην ομάδα ή με στόχο να τον “φτιάξει” και να τον βοηθήσει στην αγωνιστική του εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Ο τρίτος άξονας για την διαδικασία εύρεσης πληροφοριών σχετικά με υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, έχει να κάνει με το αποτελέσματα στα οποία προσδοκά ένας κόουτς επιλέγοντας έναν συγκεκριμένο καλαθοσφαιριστή.

Δηλαδή, τι είδους παίκτης είναι αυτός και το πώς μπορεί να “αντιδράσει”-ανταποκριθεί σε κρίσιμα σημεία των αγώνων, το αν είναι αποτελεσματικός (πράγμα που “φαίνεται” μέσα από το σύστημα αξιολόγησης), το ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους προσφέρει αγωνιστικά και αν έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει σε 2 ή 3 θέσεις, αλλά και το ποιος είναι ο ρόλος του καλαθοσφαιριστή για τον οποίο τον προορίζει ένας προπονητής.

Να μην μείνουν μόνο στο βίντεο

Πέραν όλων των παραπάνω, ο Δημήτρης Κυριακού μίλησε για άλλα επιμέρους στοιχεία που καλούνται οι προπονητές να μελετήσουν σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό υποψήφιων μεταγραφικών στόχων. Ο Έλληνας κόουτς στάθηκε στο ότι είναι αναγκαίο οι κόουτς όχι απλώς να “μείνουν” στην παρακολούθηση video για έναν καλαθοσφαιριστή (ένας τομέας στον οποίο ανέκαθεν οι προπονητές δίνουν μεγάλη σημασία), αλλά να “κοιτάξουν” κάποια ιδιαίτερα και σημαντικά δεδομένα.

Τα σημαντικά δεδομένα που πρέπει να κοιτάξουν

Αρχικά, την στατιστική (hard statistics and data analytics) ενός παίκτη και μετέπειτα με στόχο να μελετηθεί η προσωπικότητα αλλά και η δυνατότητα προσαρμοστικότητας του υποψήφιου μεταγραφικού στόχου, είναι κομβικό το να δοθεί βάρος σε κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Αυτές έχουν να κάνουν με την εικόνα που μπορεί να διαμορφωθεί για έναν παίκτη μέσω των συνεντεύξεων του (συνεντεύξεις είτε σε video, ή γενικότερα σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά), μέσω των άρθρων Πανεπιστημίου -σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο- που αφορούν τον συγκεκριμένο καλαθοσφαιριστή, μέσω της παρακολούθησης των social media που διαθέτει ο αθλητής (Facebook, Twitter, Instagram) και μέσω των απόψεων που υπάρχουν από τρίτους γι’ αυτόν, δηλαδή ποια η γνώμη προπονητών ή αντιπάλων που έχουν συνεργαστεί ή έχουν αντιμετωπίσει τον υποψήφιο μεταγραφικό στόχο.

Η μελέτη της προσωπικότητας και η προσαρμοστικότητα

Ένα σημαντικό στοιχείο για το οποίο μίλησε ο Δημήτρης Κυριακού στo webinar της Ιταλίας και αφορούσε επιμέρους δεδομένα για την μελέτη της προσωπικότητας αλλά και της δυνατότητας προσαρμοστικότητας ενός παίκτη, είναι η συνέντευξη στην οποία μπορεί να προχωρήσει ένας προπονητής ή ένας οργανισμός με στόχο να πάρει απαραίτητες πληροφορίες που επιθυμεί, “χρησιμοποιώντας” μη στερεοτυπικές ερωτήσεις. Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν -για παράδειγμα- το ποια ήταν η χειρότερη ή ποια ήταν η καλύτερη συνεργασία που είχε ένας υποψήφιος μεταγραφικός στόχος με προπονητή ή συμπαίκτες του και το πώς ο αθλητής θα δικαιολογήσει την απάντησή του.

Μέσω αυτών των απαντήσεων, ένας κόουτς έχει την δυνατότητα να λάβει διάφορα “μηνύματα” για έναν παίκτη. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο τρόπο μελέτης ενός καλαθοσφαιριστή -δηλαδή μέσω των μη στερεοτυπικών ερωτήσεων- που πρότεινε ο Δημήτρης Κυριακού, εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον από όσους παρακολούθησαν το συγκεκριμένο webinar της Ιταλίας, στο οποίο γενικώς υπήρχαν άκρως κολακευτικά σχόλια για τον Έλληνα προπονητή!

Δείτε την ομιλία του Δημήτρη Κυριακού στο εξής link: https://www.facebook.com/watch/live/?v=635262450389791&ref=watch_permalink