Η ΕΟΚ έβαλε μπροστά την επανεκκίνηση της Α1 Γυναικών! Η σεζόν θα ξαναρχίσει στις 3 Μαρτίου με το εξ αναβολής ματς ΠΑΟΚ- ΕΦΑΟ Ζωγράφου. Με 2 αγωνστικές την εβδομάδα θα προσπαθήσει η ΕΟΚ να καλύψει το χαμένο έδαφος. Τα προβλήματα, πάντως, είναι τεράστια!

Η Ομοσπονδία ζήτησε και επίσημα σήμερα από την Πολιτεία μέσω επιστολής οικονομική ενίσχυση για Γυναίκες, αλλά και την Α2 Ανδρών!

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή και την επανέναρξη της Α1 Γυναικώ. Η ΕΟΚ συνεδρίασε σήμερα για το restart στην Α1 Γυναικών και το θέμα της επανέναρξης των προπονήσεων των ομάδων της Α2 Ανδρών.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να γίνει η επανεκκίνηση της Α1 Γυναικών την Τετάρτη 3 Μαρτίου με το εξ αναβολής ματς της 3ης Αγωνιστικής ΠΑΟΚ – ΕΦΑΟ Ζωγράφου. Το ματς αυτό ήταν να διεξαχθεί στην 1η Νοεμβρίου 2020, αλλά δεν έγινε ποτέ, λόγω της τεράστιας αύξησης κρουσμάτων του Covid-19 στην Θεσσαλονίκη, που είχε αναγκάσει την Κυβέρνηση να βάλει στο «κόκκινο» την περιοχή και να μπει λουκέτο παντού!

Η υπόλοιπη αγωνιστική είχε διεξαχθεί κανονικά. Αυτή ήταν και η τελευταία που έγινε, καθώς μετά μπήκε «λουκέτο» παντού, λόγω των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για όλη την χώρα.

Η σεζόν έτσι στην Α1 Γυναικών ξεκινάει και πάλι με το ματς ΠΑΟΚ – ΕΑΦΟΖ στις 3/3.

Το πρωτάθλημα θα μπει κανονικά σε τροχιά το σαββαττοκύριακο 6-7 Μαρτίου. Εκεί αναμένεται να διεξαχθεί η 4η Αγωνιστική με τα ματς Δάφνη Αγίου Δημητρίου – Ελευθερία Μοσχάτου, Παναθηναϊκός – Εσπερίδες, ΟΑ Χανίων – Νίκη Λευκάδας, ΕΦΑΟ Ζωγράφου – Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ – Σπόρτιγκ, ΠΑΣ Γιάννινα Κρόνος Αγ. Δημητρίου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά

Οι αγωνιστικές αναμένεται να διεξάγονται ανά δυο κάθε εμβδομάδα (Τετάρτη και Σαββατοκύριακο), καθώς τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Η Εθνική Γυναικών θα συμμετάσχει το καλοκαίρι στο Eurobasket. Άρα για να έχει χρόνο η ομάδα για να κάνει προετοιμασία θα πρέπει το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών να έχει τελειώσει στα μέσα Μαΐου. Αυτό είναι όμως, πολύ δύσκολο.

Περιμένουν νομοθετική ρύθμιση για να «ψαλιδιστεί» η σεζόν στην Α1 Γυναικών

Η λύση είναι να… γίνουν όλα πιο γρήγορα, αλλά χωρίς να διεξαχθεί ολόκληρη η σεζόν. Να τελειώσει δηλαδή η σεζόν γρηγορότερα (ένα σενάριο αναφέρει να διεξαχθεί μόνο ο πρώτος γύρος και μετά να πάμε σε πλέι οφ και πλέι άουτ,  ανάλογα με την βαθμολογική θέση που θα έχει τότε κάθε ομάδα).

Η ΕΟΚ, όμως, δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της αυτό. Δεν μπορεί να τροποποιήσει από μόνη της την προκήρυξη του πρωταθλήματος και τους κανονισμούς.

Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση. Το υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ είχαν πει στην Ομοσπονδία ότι θα βάλουν νομοθετική ρύθμιση για το όλο θέμα στο νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο που είναι στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ως τις 26/2. Οπότε το πρόβλημα θα λυθεί και η ΕΟΚ θα μπορέσει να αλλάξει την προκήρυξη και να «ψαλιδίσει» την σεζόν στις Γυναίκες και ίσως να γίνει το ίδιο και στην Α2.

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και τα τεστ Covid-19

Το θέμα της επανεκκίνησης των Γυναικών, αλλά και της Α2 Ανδρών σε βάθος χρόνου δεν είναι όμως, τόσο απλό. Οι ομάδες έχουν τεράστια προβλήματα και δυσκολίες.

Οικονομικά προβλήματα έχει και η ΕΟΚ φυσικά, που δεν έχει πάρει επιχορήγηση.

H Πολιτεία, εξάλλου, έστειλε σήμερα στην ΕΟΚ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στην επανεκκίνηση.

Σε αυτά φυσικά υπάρχει ως απαράβατος όρος τα τεστ για τον Covid-19. Το κόστος για τα τεστ είναι τεράστιο. Η ΕΟΚ δεν μπορεί να τα καλύψει, ούτε φυσικά μπορούν να τα καλύψουν οι ομάδες

Επιστολή για οικονομική ενίσχυση

Η ΕΟΚ έστειλε σήμερα επίσημη επιστολή στην Πολιτεία με την οποία ζητάει οικονομική ενίσχυση για εκείνη και τις ομάδες! Η Ομοσπονδία ζητάει χρήματα για να καλυφθούν τα τεστ για τον ιό, αλλά και για να πάρουν μια οικονομική ανάσα Ομοσπονδία και ομάδες.

Αν η Πολιτεία δεν δώσει οικονομική ενίσχυση εκεί το θέμα μπλέκει πάρα πολύ.

Ήδη υπάρχουν ομάδες στην Α1 Γυναικών που έχουν γονατίσει οικονομικά και ίσως να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα. Κάποια σενάρια λένε ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και το Σπόρτιγκ. Επίσημα, όμως, καμία ομάδα δεν έχει στείλει επιστολή στην ΕΟΚ, που να λέει ότι δεν κατεβαίνει. Το Σπόρτιγκ π.χ. έχει ενημερώσει με επιστολή την Ομοσπονδία ότι έχει οικονομικά θέματα, αλλά δεν έχει πει ότι δεν θα κατέβει στο πρωτάθλημα.

Το ίδιο έχουν κάνει και 3-4 ομάδες ακόμα.

Το αν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα θα φανεί τις επόμενες μέρες και θα φανεί και από το αν η Πολιτεία θα ενισχύσει ΕΟΚ και ομάδες.

Αν κάποιες ομάδες αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών ή γίνει το ίδιο και στην Α2, τότε η ποινή είναι υποβιβασμός.