Η δεύτερη νίκη της Ελλάδας επί της Τουρκίας την έφερε αγκαλιά με την πρώτη θέση στο 2ο όμιλο της πρώτης προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Αυτό είναι βέβαια το λιγότερο. Επί της ουσίας την έφερε αγκαλιά με την πρόκριση και στην τελική φάση, από τη στιγμή που οι χώρες μεταφέρουν τα αποτελέσματα στο 2ο γύρο. Αρκεί να… κυλήσουν όλα “φυσιολογικά” από εδώ και στο εξής.

Αυτό βέβαια θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία προκριθεί και αυτή στην επόμενη φάση, προκειμένου η Ελλάδα να μεταφέρει μαζί και τις δύο νίκες που έχει κάνει απέναντι στην άσπονδη γειτόνισσα. Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα κι αν έχει 1-3 έπειτα από τέσσερις αγώνες. Επίσης, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τη Λευκορωσία, τα παιχνίδια της οποίας με τη Μεγάλη Βρετανία αναβλήθηκαν και η FIBA ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση.

Αν η Λευκορωσία αποκλειστεί από τη συνέχεια των προκριματικών (μαζί με τη Ρωσία) για το ρόλο της στον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε η Ελλάδα μπορεί να πάει στην επόμενη φάση ιδανικά με ρεκόρ 5-1, αρκεί να νικήσει και τη Μεγάλη Βρετανία εντός έδρας στο παιχνίδι της 30ής Ιουνίου, όταν θα μπορεί να κατεβάσει πλήρη ομάδα.

Εκεί θα βρει απέναντί της τη Σερβία και τη Λετονία (έχουν ήδη προκριθεί μαθηματικά από τον 1ο όμιλο και έχουν 3-1 μέχρι στιγμής), ενώ εκτός απροόπτου θα περάσει και το Βέλγιο (2-2), που αρκεί να κάνει μία νίκη επί της Σλοβακίας -ή να ηττηθούν άλλη μία φορά οι Σλοβάκοι, που έχουν 0-4.

Καταπώς φαίνεται, λοιπόν, η Εθνική θα μπει με σαφές και μεγάλο πλεονέκτημα στην επόμενη φάση, όπου οι τρεις πρώτες (από τις έξι) ομάδες του ομίλου προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως και να ‘χει, τη δουλειά της την έκανε η Ελλάδα και μετά την ήττα της πρεμιέρας από τη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε θέση ισχύος. Και περιμένει απλά τις εξελίξεις που δεν μπορεί να ελέγξει…

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Η προκριματική φάση στην ευρωπαϊκή ζώνη θα διεξαχθεί σε έξι “παράθυρα”. Από την 1η φάση (Νοέμβριος 2021, Φεβρουάριος 2022, Ιούνιος 2022) θα προκριθούν τρεις χώρες από κάθε όμιλο (σύνολο 24). Στη 2η φάση (Αύγουστος 2022, Νοέμβριος 2022, Φεβρουάριος 2023) θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των έξι χωρών, οι οποίες θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα της 1ης φάσης. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα προκριθούν οι πρώτες τρεις χώρες από κάθε όμιλο (σύνολο 12).