Ο έμπειρος τεχνικός και βοηθός του Rick Pitino στον πάγκο της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, Θανάσης Σκουρτόπουλος, μίλησε στους πρόποδες του σημερινού παιχνιδιού της χώρας μας κόντρα στην Τσεχία -στο πλαίσιο του μεγάλου τελικού του Προολυμπιακού τουρνουά της Βικτώρια– και ανέφερε τα κύρια χαρακτηριστικά των αντιπάλων μας.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Η Τσεχία είναι μια πολύ καλή ομάδα που έχει ένα σταθερό γκρουπ παικτών το οποίο τα τελευταία 5-6 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις. Εχουν πάρα πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και στον τρόπο που λειτουργούν και αγωνίζονται θυμίζουν πάρα πολύ μια κανονική ομάδα και όχι Εθνική, δηλαδή ομάδα με συνεχόμενη λειτουργία.

Κινητήριος μοχλός της είναι ο Σατοράνσκι και θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ ώστε να περιορίσουμε τη δημιουργικότητά του. Με τα drive τα δυναμικά που κάνει προσπαθεί είτε να τελειώσει τις φάσεις είτε να αξιοποιήσει τους πολύ καλούς σουτέρ συμπαίκτες του οι οποίοι βρίσκονται στα άκρα και να δημιουργήσει για αυτούς ή για τους ψηλούς συνθήκες σκοραρίσματος.

Πολύ δυνατή είναι και η γραμμή των ψηλών τους με τον Μπάλβιν και τον Βέσελι, αλλά και τον Αουντα ένα πολύ δυναμικό φόργουορντ. Θα χρειαστεί να καταναλώσουμε πολύ μεγάλη ενέργεια στην αντιμετώπισή τους, ώστε να τους περιορίσουμε και να μη φτάσουν σε μεγάλα νούμερα πως έγινε σήμερα με τον Καναδά.

Από τη δική μας πλευρά, πιστεύουμε ότι αν η ομάδα συνεχίζει στο πολύ γρήγορο τέμπο, με πολλά transition και όχι πολύ σεταρισμένο παιχνίδι, και καταφέρουμε να έχουμε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό είναι ένα παιχνίδι το οποίο μπορούμε να καταφέρουμε να το κερδίσουμε. Μέχρι τώρα η λειτουργία της ομάδας είναι πάρα πολύ καλή. Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο σουτ, να είμαστε πιο ενεργητικοί στο σουτ γιατί είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού που μας βοηθάει να κερδίσουμε πράγματα και να ανεβάσυμε στο σκορ. Στη συνέχεια, με την πολύ πιεστική άμυνα, να κερδίσουμε μπάλες, να βρούμε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της νίκης».