Πέρασαν 18 χρόνια από την τελευταία φορά, που η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ αγωνίστηκε στην Θεσσαλονίκη και ήταν το 2003, όταν έδωσε το παρόν στα «Αλεξάνδρεια» εν μέσω προετοιμασίας για το Eurobasket 2003.

Μάλιστα έχουν παρέλθει 34 χρόνια, από τότε που η «επίσημη αγαπημένη» αγωνίστηκε σε προκριματικά στην ίδια πόλη και ήταν το 1989 ενόψει Eurobasket 1989.

Πλέον η Εθνική επιστρέφει στην συμπρωτεύουσα, μετά την συνάντηση του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου και του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Κώστα Ζέρβα.

Στις 25 και 28 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα φιλοξενήσει στο «Αλεξάνδρειο» την Μεγάλη Βρετανία και την Λευκορωσία κατά χρονική σειρά για τα πρώτα ματς των προκριματικών του Munobasket.

Στη συνάντηση βρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι της πόλης, Νίκος Ζεϊμπέκης (μέλος και στο Δ.Σ. της ΕΟΚ) και Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, αλλά και ο παλαίμαχος διεθνής παίκτης του ΠΑΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος.

Τι δήλωσαν για την συμφωνία οι Λιόλιος και Ζέρβας:

Λιόλιος: «Μια συνδιοργάνωση με έντονη σημειολογία»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Δήμαρχο. Καταλαβαίνετε το ότι η πρώτη μου επίσκεψη ως πρόεδρος της ΕΟΚ γίνεται στην πόλη σας, στην πόλη όλων των Ελλήνων, την πόλη στην οποία για χρόνια χτύπαγε η καρδιά όλου του ελληνικού μπάσκετ, σημαίνει κάτι. Το μπάσκετ πρέπει να ξαναβρεί τη θέση του στην πόλη και η Θεσσαλονίκη τη θέση στο ελληνικό στερέωμα.

Η διοργάνωση αυτού του αγώνα σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη παρουσία της Εθνικής εδώ μετά από 34 χρόνια. Ήταν ο Νοέμβριος του 1987, όταν δυο μήνες μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ είχε παίξει εδώ για τα προκριματικά του επόμενου, μάλιστα τότε ήταν και παίκτης ο Νίκος ο Σταυρόπουλος που είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Καταλαβαίνετε ότι το μπάσκετ επιστρέφει και μάλιστα μας τίμησε η Θεσσαλονίκη με την ανάληψη του πρώτου επίσημου αγώνα της δικής μας διοίκησης εντός Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερη χαρά που θα συνεργαστούμε με τον Δήμαρχο και θέλω να τον ευχαριστήσω και προσωπικά για τη βοήθειά του. Θέλω να ευχαριστήσω και τη διοίκηση του ΕΑΚ για την άδεια που μας δίνει, και τη διοίκηση του Άρη. Ο Αγώνας θα γίνει πάλι στο Αλεξάνδρειο, όπως σημειολογικά είχε γίνει και εκείνος του 1987. Και μην ξεχνάμε ότι οι προκριματικοί αγώνες αυτοί έχουν στόχο την παρουσία στο Παγκόσμιο του 2023, το οποίο θα φιλοξενηθεί και στην Ιαπωνία, μια χώρα που εκεί πάλι σε Παγκόσμιο είχε φιλοξενήσει μια επιτυχία που μας είχες βγάλει όλους στους δρόμους. Αυτό θέλουμε και πάλι, να ενώσει η επίσημη αγαπημένη, να μας βγάλει και πάλι ενωμένους να χαρούμε». 

Ζέρβας: «Πολύ σημαντική η επιστροφή στην πόλη μας»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την ΕΟΚ θα φιλοξενήσουν μετά από 34 χρόνια στην πόλη μας, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, έναν σημαντικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ. Η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ -η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων- επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για έναν σημαντικό αγώνα κόντρα στη Λευκορωσία, στις 28 Νοεμβρίου. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η καινούρια διοίκηση της ΕΟΚ κάνει ποδαρικό εδώ, αλλά και που συγχρόνως εμπιστεύεται την πόλη για έναν εξαιρετικά σημαντικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ. Το άθλημα που γνώρισε τόσο μεγάλες δόξες στην πόλη μας, επιστρέφει και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Θα δουλέψουμε από κοινού, ώστε να φέρουμε και πάλι το μπάσκετ εκεί όπου εμείς οι λίγο παλιότεροι το ζήσαμε, το χαρήκαμε, το απολαύσαμε».