Η επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ Προμηθέας έπλεξε το εγκώμιο στην ομάδα Παίδων, οι οποίοι κατέκτησαν πριν από λίγες ημέρες το χρυσό μετάλλιο στο 48ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, που διεξήχθη στην Κυψέλη και στο κλειστό του Πανελληνίου.

Ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στους Έφηβους, οι οποίοι επίσης τα πήγαν περίφημα και στις λεπτομέρειες δεν κατέλαβαν την πρωτιά (ασημένιο μετάλλιο) στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο τελέστηκε στο κλειστό της ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το αφιέρωμα του συλλόγου στα «καμάρια» του:

 «Τα όνειρά μας δεν έχουν ταβάνι». Ένα σλόγκαν αμιγώς…Προμηθεϊκό, που από το Ανδρικό τμήμα έχει περάσει και στις Ακαδημίες.

Όπως στους Άνδρες, ο στόχος να καθιερωθεί ο Προμηθέας στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ έμοιαζε δύσκολος αλλά εκπληρώθηκε, έτσι και στα Τμήματα Υποδομών, η δημιουργία μιας Ακαδημίας που θα ανήκει στις κορυφαίες της χώρας, θα αναδεικνύει μεγάλα ταλέντα, θα κερδίζει τίτλους και θα στελεχώνει τόσο την Ανδρική ομάδα του Προμηθέα, όσο και τις Εθνικές ομάδες, ήταν ένα εγχείρημα διόλου ευκαταφρόνητο, που με το μεράκι όλων των υπεύθυνων όμως παίρνει σάρκα και οστά…

Ο Προμηθέας είναι πρωταθλητής Ελλάδος στους Παίδες, δευτεραθλητής στους Εφήβους. Μια μικρή δικαίωση των κόπων όλων όσων μοχθούν όλη την αγωνιστική σεζόν. Για τους παίκτες, τους προπονητές, τους παράγοντες, για τους δημιουργούς του προγράμματος «ΝΟΥΣ» που στοχεύει, όχι μόνο στην ανάδειξη σπουδαίων αθλητών, αλλά και στην δημιουργία ανθρώπων με υψηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο που θα αποτελέσουν πρωταγωνιστές  στην κοινωνία και εκτός παρκέ.

Οι τίτλοι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Έτσι είναι άλλωστε το μπάσκετ, άλλοτε θα χάσεις, άλλοτε θα κερδίσεις. Ωστόσο ο Προμηθέας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι τα μετάλλια δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Άλλωστε ο Προμηθέας είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 6 χρόνια στην Τελική Φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων τόσο στους Παίδες όσο και στους Εφήβους.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι χθεσινοί πρωταγωνιστές στα Τμήματα Υποδομών γίνονται αυτοί που αύριο θα πάρουν την ευκαιρία να αγωνιστούν με τον Προμηθέα σε επίπεδο ανδρών. Τέτοια παραδείγματα θα βρείτε ακόμα και ρίχνοντας μια ματιά στο περσινό ρόστερ της ανδρικής ομάδας. Σε αυτό αγωνίστηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη παίκτες όπως ο Μπαζίνας, ο Κουρουπάκης, ο Βασιλείου, ο Κολιός και ο Μαντζούκας, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία της Πατρινής ομάδας. Και στο φετινό ρόστερ θα υπάρχουν επίσης παιδιά που έχουν αναδειχτεί μέσω του προγράμματος «ΝΟΥΣ». Και βέβαια  δεν πρέπει κανείς να αγνοεί την κλήση πολλών εξ αυτών στις μικρές Εθνικές ομάδες.

ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ ΣΤΟ…EVEREST ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Με μια ξέφρενη πορεία η Παιδική ομάδα κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κυψέλη. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και την έλλειψη ρυθμού λόγω της Πανδημίας, ο Μελιγδής και οι παίκτες του έμειναν ενωμένοι, δούλεψαν πολύ σκληρά και τα κατάφεραν. Κατέκτησαν αήττητοι το πρωτάθλημα ΕΣΚΑ-Η, αήττητοι το Πανεπαρχιακό της Κορίνθου, αήττητοι και το Πανελλήνιο στην Αθήνα.

Με σκληρές μάχες, απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, σε παιχνίδια που ενίοτε έδειχναν να στραβώνουν, αλλά και με ένα αξιοθαύμαστο…μέταλλο, μια νοοτροπία «refuse to lose». Αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς να δει με ποιον τρόπο οι «Προμηθείς» κέρδισαν τους δύο τελευταίους αγώνες απέναντι σε Εξάστερο και ΔΕΚΑ. Με ανατροπές, με μεγάλη αυταπάρνηση και με παίκτες που δεν φοβούνταν να βγουν μπροστά όταν η μπάλα «έκαιγε».

Οι πρωταγωνιστές του χρυσού μεταλλίου: Ιωάννης Καναβός, Γρύλλης Κωνσταντίνος, Χρυσανθόπουλος Σπύρος, Γκοτσόπουλος Κοσμάς, Καλλιακούδας Δημήτρης, Αποστόλου Λευτέρης, Νικολόπουλος Ιωάννης, Στεφανάτος Αντώνης, Βασιλείου Νίκος, Στέβοβιτς Ματίγια, Αναγνωστόπουλος Γρηγόρης, Χωματάς Φαίδων, Μαργαλιάς Γιώργος, Σοϊλεμετζίδης Νίκος.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Το φετινό χρυσό μετάλλιο δεν ήταν το πρώτο για τους Παίδες. Είχε προηγηθεί η επιτυχία τους τη σεζόν 2018-19. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Μετσόβου, οι «Προμηθείς» είχαν κατακτήσει αήττητοι τον τίτλο, με κοινό παρονομαστή μάλιστα το γεγονός ότι στο ματς που έκρινε τον τίτλο είχαν κερδίσει πάλι τη ΔΕΚΑ, όπως και φέτος. Στη φουρνιά εκείνη βρίσκονταν παιδιά όπως ο Μπαζίνας, ο Λάγιος, ο Γοργότσης, ο Πλώτας, ο Νεόφυτος, ο Κολιός και άλλοι, οι οποίοι στελέχωσαν φέτος την Εφηβική ομάδα του Προμηθέα.

Ακόμα, ο Προμηθέας έχει κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο το 2015-16 και ένα χάλκινο τη σεζόν 2017-18, δείγμα της τρομερής του συνέπειας τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδος.

ΕΦΗΒΟΙ: «ΑΣΗΜΕΝΙΟΙ» ΚΑΙ…ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ

Όπως οι Παίδες, έτσι και οι Έφηβοι πραγματοποίησαν μια έξοχη, σχεδόν αψεγάδιαστη σεζόν. Αήττητοι και αυτοί με τη σειρά τους σε Πρωτάθλημα ΕΣΚΑ-Η και Πανεπαρχιακό, παίζοντας πολύ σοβαρό και πειθαρχημένο μπάσκετ, χωρίς να αφήσουν περιθώρια…αμφισβήτησης. Και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έχασαν στις λεπτομέρειες τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, που αν είχαν κερδίσει θα τους είχε δώσει τον τίτλο.

Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Παπαδόπουλου έμειναν ψύχραιμοι και προσηλωμένοι, νίκησαν το Περιστέρι (κάτοχος του τίτλου πέρυσι) στον επόμενο πολύ δύσκολο αγώνα τους και τελικά ανέβηκαν στο βάθρο, κατακτώντας την 2η θέση. Μια επιτυχία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αντιθέτως αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για τον σύλλογο και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι πρωταγωνιστές του ασημένιου μεταλλίου: Μπαζίνας Νάσος, Νεόφυτος Γιώργος, Πλώτας Νίκος, Οικονομίδης Άγγελος, Βασιλείου Νίκος, Καλλιακούδας Δημήτρης, Βουκελάτος Στάθης, Λάγιος Άγγελος, Γεωργίου Χρήστος, Κολιός Λεωνίδας, Κουρέπης Ηλίας, Τσονακίδης Γιώργος, Γοργότσης Νίκος, Χριστόπουλος Ηλίας, Καναβός Γιάννης.

ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΑΛΙ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ

Η φετινή επιτυχία δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους «πορτοκαλί». Άλλωστε ανάλογη επιτυχία είχαν σημειώσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το 2018 και το 2020, όπου και πάλι είχαν καταλάβει τη 2η θέση στην Ελλάδα. Το χρυσό δεν έχει έρθει ακόμα, φαίνεται όμως πως…κοντοζυγώνει!