Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σήμερα στις 20:00 την Λάρισα και για πρώτη φορά θα κάνει την εμφάνιση της στο νεοσύστατο γήπεδό της στα Άνω Λιόσια, οπότε η ημέρα είναι ιδιαίτερη για την μπασκετική Ένωση.

Οι φίλοι της ΑΕΚ δεδομένα έχουν αναμνήσεις από το «Γεώργιος Μόσχος», ένα γήπεδο που χτίστηκε μετά κόπων και βασάνων και έκανε εγκαίνια σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Τα εγκαίνια έγιναν το 1989 και το καλάθι του Τζίμη Μανιάτη έδινε τη νίκη στους φιλοξενούμενους, ενώ ο Μηνάς Γκέκος της ΑΕΚ ξεσπούσε σε κλάματα, όντας μοιραίος παίκτης προς το τέλος του ντέρμπι.

Ωστόσο το «Γ.Μόσχος» πέρασε από 40…κύματα, με τις εργασίες να ξεκινούν το 1979 και το γήπεδο να παίρνει την τελική μορφή του, 10 χρόνια αργότερα και με την παρέμβαση της διοίκησης Τάκη Δημητρακόπουλου, που κατάφερε να ολοκληρώσει το νέο γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια τον Απρίλη του 1989, δίνοντας το όνομα του παλιού άσσου και θρύλου της ΑΕΚ.

Μάλιστα το «Γ.Μόσχος» κατεδαφίστηκε το 2003, όπως και το γήπεδο ποδοσφαίρου «Νίκος Γκούμας» και έτσι η Νέα Φιλαδέλφεια «άδειασε» από ΑΕΚ. Το κόστος για το γήπεδο μπάσκετ ανήλθε στα 20 εκατομμύρια δραχμές (με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα σε 58.694 ευρώ).

Το ΟΑΚΑ, η Ζοφριά και η αναζήτηση…στέγης

Η ΑΕΚ περιπλανήθηκε για αρκετά χρόνια και είναι θεμιτό που πλέον έχει το δικό της…σπίτι στα Άνω Λιόσια.

Να θυμίσουμε ότι έχει περάσει πολλά και έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές έδρα, μέχρι να μπει στο σχέδιο «Φυλή 2021», που απέφερε το νέο δικό της γήπεδο, στο οποίο θα κάνει εγκαίνια απόψε κόντρα στην Λάρισα.

Από το 1996 μέχρι το 2002 χρησιμοποίησε το ΟΑΚΑ, έπειτα ήρθε η Ζοφριά και τα Πατήσια, όπως και το ΟΑΚΑ (ενδιάμεσα και μετέπειτα) και η περιπλάνηση της Ένωσης κρατούσε για τα καλά και ταλαιπωρούσε την ομάδα.

Ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο «γήπεδο της ΑΕΚ» σας παραθέτουμε ένα ιστορικό video με τις εργασίες που διενεργούνταν στο πάλαι ποτέ μπασκετικό άνδρο της «βασίλισσας», Γεώργιος Μόσχος, για να θυμούνται οι παλιοί και οι νέοι να μαθαίνουν!

Tags:
ΑΕΚ