Η πρώτη γεύση της πλήρως ανανεωμένης ΑΕΚ (αυτή που είδαμε τουλάχιστον στο φιλικό με την Darussafaka) ήταν μάλλον γλυκόπικρη. Το πώς θα την κρίνει κανείς, εξαρτάται εν πολλοίς από τις απαιτήσεις που έχει. Η ουσία είναι ότι η Ένωση είναι μία ομάδα που έδειξε αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία κόντρα στην Darussafaka στην Κωνσταντινούπολη. Εντούτοις, έχει αναπόδραστα χαμηλό ταβάνι.

Το basketblog.gr σταχυολόγησε τα καλύτερα στοιχεία της ομάδας του Στέφανου Δέδα και έβαλε στην άκρη τα κομμάτια του παιχνιδιού της που προβλημάτισαν. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα…

ΚΑΤΑ: Η αθλητικότητα και η ταχύτητα δεν είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στη φετινή ΑΕΚ. Τουναντίον… Πέρα από τους Griffin, Angola, Harris (άντε και τον Vaulet) η Ένωση δεν διαθέτει σπουδαίους αθλητές, ούτε μέγεθος στην περιφέρεια, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα απέναντι σε πιο ποιοτικούς και αθλητικούς αντίπαλους από την Darussafaka. Η αθλητικότητα και η ταχύτητα είναι στοιχεία που διαθέτει έως ένα βαθμό ο Πετρόπουλος. Ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που μπορεί να τον κάνει μέρος του rotation ακόμα και με τους Harris, Παππά στην ομάδα…

ΥΠΕΡ: Η ΑΕΚ διαθέτει ουσιαστικά τέσσερις σκόρερ/δημιουργούς, εκ των οποίων όμως οι δύο απουσίαζαν στο φιλικό με την Darussafaka (Harris, Παππάς), στερώντας μας την ευκαιρία να δούμε ολόκληρη την “εικόνα”. Όπως και να ‘χει, ο Colom και ο Angola θα έχουν αναπόφευκτα πολύ τη μπάλα στα χέρια, όταν βρίσκονται στο γήπεδο. Και αυτό θα είναι καλό για την ΑΕΚ, όσο επιπόλαιος κι αν μπορεί να γίνει ώρες ώρες ο Κολομβιανός…

ΚΑΤΑ: Στο φιλικό με την Darussafaka η ΑΕΚ έβγαλε αρκετές ωραίες συνεργασίες στην επίθεση, εντούτοις δεν είχε (πέρα από τον Angola και τον Πετρόπολο) παίκτες που μπορούν να “τρυπήσουν” κατ’ επανάληψη την αντίπαλη άμυνα και να φτάσουν μέχρι το καλάθι για να τελειώσουν τη φάση ή να κάνουν kickout πάσα. Επιπλέον, είχε πρόβλημα, όταν χρειαζόταν σκοράρισμα στο ένας εναντίον ενός -και η απουσία των Harris. Παππά το μεγέθυνε ακόμα περισσότερο.

ΥΠΕΡ: Η ΑΕΚ έχει ψηλούς που σουτάρουν και πασάρουν καλά. Τόσο ο Jelovac, όσο και ο Griffin, δεν μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσουν για τους ίδιους, εντούτοις “έχουν” το τρίποντο και δεν διστάζουν να σουτάρουν. Ειδικά ο Jelovac διαθέτει γλυκά τελειώματα και μπορεί να σε “σκοτώσει” με το καλό του σουτ, κυρίως σε παιχνίδια pick ‘n’ pop.

ΚΑΤΑ: Αν και η ΑΕΚ απέκτησε το καλοκαίρι έναν εξαιρετικό δημιουργό όπως ο Colom, μάλλον δεν θα τη δούμε να παίζει πολύ pick ‘n’ roll φέτος, ειδικά εφόσον δεν είναι στο παρκέ ο Griffin. Ο Αμερικανός είναι μακράν ο πιο αθλητικός παίκτης της ΑΕΚ και ίσως ο μόνος που ρολάρει γρήγορα στο αντίπαλο καλάθι και μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τον Ισπανό σε τέτοια plays.

ΥΠΕΡ: Ο Vaulet δεν κλέβει την παράσταση εκ πρώτης όψης, αλλά μπορεί να εξελιχθεί στον παίκτη-κλειδί και αυτόν που θα “δέσει” όλη την ομάδα με την παρουσία του στο γήπεδο. Παίζει με ενέργεια, μαχητικότητα, πηγαίνει διαρκώς στα επιθετικά ριμπάουντ, αμύνεται και παίζει έξυπνα και καλύτερα από κάθε άλλον μακριά από τη μπάλα.

ΚΑΤΑ: Η προσωπική άμυνα θα αποτελέσει ένα μεγάλο ερωτηματικό/πρόβλημα για τη φετινή ΑΕΚ. Ειδικά η closeout. Κόντρα στην Darussafaka ο Στέφανος Δέδας έπαιξε για σχεδόν 55 λεπτά άμυνα με αλλαγές, ωστόσο η τουρκική ομάδα τη “χτύπησε” σε κάθε ματσάρισμα κοντού με ψηλό και ως επί τω πλείστον με επιτυχία. Τα αργά πόδια των Jelovac, Μπόγρη τους εξέθεσαν πολλάκις στην περιφέρεια (ειδικά ο Σέρβος δεν πήρε καθόλου καλό βαθμό στο συγκεκριμένο τομέα), ενώ με εξαίρεση τον Griffin, δεν υπάρχει άλλος rim protector στην ομάδα, κάτι που δημιουργεί έξτρα προβλήματα.

ΥΠΕΡ: Η ομαδική άμυνα της ΑΕΚ στην Πόλη ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, καθώς οι “κιτρινόμαυροι” μοιάζουν να δουλεύουν πολύ πάνω στο κομμάτι αυτό. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος να “κρύψει” τις προσωπικές αδυναμίες που υπάρχουν στην ομάδα.

ΚΑΤΑ: Στο φιλικό με την Darussafaka ο Δέδας χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές πεντάδες, όχι όμως πολλά σχήματα. Είδαμε ελάχιστα κάποιο κοντό σχήμα (εν προκειμένω με Colom, Φλιώνη, Πετρόπουλο, Angola ταυτόχρονα στο παρκέ) και αυτό συνέβη στα τελευταία λεπτά της 3ης παράτασης -με όχι τόσο καλά αποτελέσματα. Είδαμε τον Angola στο “2” και -κυρίως- στο “3”, που θα είναι η θέση του τη νέα χρονιά. Είδαμε για πολλή ώρα δίδυμο άσων (Colom, Φλιώνη) και τον Vaulet να παίζει και στο “3” και στο “4”. Σε γενικές γραμμές πάντως η ΑΕΚ δεν είναι ομάδα που έχει τις προϋποθέσεις να παίξει με ποικίλα σχήματα, ελλείψει μεγέθους, αθλητικότητας.

Tags:
ΑΕΚ