Δεν περίμενε κανείς και ιδίως οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού τη χθεσινή τραγική εμφάνιση και τη συντριβή από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την Euroleague, για να διαπιστώσει ότι το «τριφύλλι» αρχίζει να “μαδάει” και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Από την περυσινή σεζόν η ομάδα έχει αποδυναμωθεί και φέτος δεν άλλαξε κάτι. Το μπάτζετ έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και όταν μία ομάδα πορεύεται με ότι προκύψει στο οικονομικό κομμάτι από τη διαφορά εσόδων-εξόδων, δεν μπορεί να έχει τύχη και παράλληλα το μέλλον της κρίνεται δυσοίωνο.

Προσωπικά δεν θα ρίξω φταίξιμο σε κανέναν Δημήτρη Πρίφτη. Δεν είμαι προπονητής, για να μπω στο μυαλό και τη θέση του, ούτε θα υποδείξω αν κάνει ή όχι για το συγκεκριμένο πάγκο, που δεδομένα απαιτεί γερό στομάχι και οι απαιτήσεις είναι κάτι παραπάνω από υψηλές.

Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες. Αυτό μπορούν, αυτό παίζουν. Αλήθεια είναι ότι λίγοι από αυτούς που υφίστανται στο ρόστερ, μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης και της κορυφαίας ελληνικής ομάδας στο μπάσκετ, βάσει τίτλων και διακρίσεων.

Όλα αυτά έχουν απάντηση και η κύρια αιτία της «κατηφόρας» που έχει πάρει χωρίς φρένα ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, είναι η έλλειψη υγιούς διοίκησης, με πλάνο και στόχους μακράς διαρκείας.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήδηξε από το καράβι και έχει πολλά δίκια για αυτό, όπως φυσικά και άδικο σε πολλά σημεία της απόφασης του. Το βασικότερο είναι ότι το πρέπον θα ήταν να έχει βρει αντικαταστάτη, να παραχωρήσει τις μετοχές σε σίγουρα χέρια και στη συνέχεια να απέχει, όπως ο ίδιος έκρινε σωστό.

Από την άλλη, η κόντρα του με τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού δεν αφορά κανέναν υγιή φίλαθλο των «πράσινων». Και αυτός ο κόσμος είναι πολύς και έχει ζήσει τεράστιες χαρές στο μπάσκετ, με πρωτεργάτες τον πατέρα του, Παύλο και τον θείο του, Θανάση, που έδωσαν τα πάντα για τον Παναθηναϊκό και τον έκαναν σπουδαίο και τρανό.

Πλέον ο Παναθηναϊκός κινείται σε δρόμο με πολλά αδιέξοδα και γεμάτο αβεβαιότητα. Μοναδικό «σωσίβιο» για να αναθαρρήσει αγωνιστικά και να σηκώσει…κεφάλι δεν είναι μία νίκη επί του Ολυμπιακού, που ίσως έρθει στο μέλλον, όπως ήρθε και στο ΣΕΦ στο πρώτο φετινό ματς των «αιωνίων».

Είναι η εύρεση ενός επιχειρηματία, με μεράκι και όρεξη, να κάνει ξανά μεγάλο το μπασκετικό τμήμα. Πράγμα που δεν είναι εύκολο, αλλά το brand name του Παναθηναϊκού μπορεί να σηκώσει. Βέβαια και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος οφείλει να ρίξει νερό στο κρασί του, αν βρεθεί ενδιαφερόμενος και καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για διαπραγματεύσεις.

Αυτή είναι η μοναδική λύση…σωτηρίας και οφείλουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού να την δούν κατάματα. Δεν φταίει κανείς. Πόσο μάλλον ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που κατέβασε το κεφάλι χθες στο ΣΕΦ, κάτι που δεν έχει πράξει ποτέ στην μεγάλη λαμπερή καριέρα του ως παίκτης.