Ο Παναθηναϊκός έκανε πολλά για να κερδίσει το μεγάλο ματς της 8ης αγωνιστικής, το πρώτο ντέρμπι “αιωνίων” έπειτα από 1.100 ημέρες σε επίπεδο Basket League. Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, έκανε πολλά για να (καταφέρει να) το χάσει στην 4η περίοδο.

Εν ολίγοις, τα τρίποντα και η συνέπεια με την οποία σούταραν οι “πράσινοι” στο τελευταίο, καθοριστικό δεκάλεπτο, άλλαξαν σχεδόν ολοκληρωτικά την έκβαση του αγώνα. Εν τέλει έκριναν και το αποτέλεσμα του. Δεν χρειάζονται λοιπόν υπεραναλύσεις. Οι παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη “πράσινη” ανατροπή είναι ξεκάθαροι:

1. Η τρομερή ευστοχία του Παναθηναϊκού από την περίμετρο, καθώς σκόραρε 33 πόντους στα τελευταία 10 λεπτά, έχοντας 7/10 τρίποντα και 5/10 δίποντα.

2. Η αδυναμία του Ολυμπιακού να βάλει τα πολλά ελεύθερα σουτ που είχε -και σε ορισμένες περιπτώσεις του “έδωσε”- ο Παναθηναϊκός. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν στην 4η περίοδο 0/9 τρίποντα και 5/8 δίποντα.

ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΤ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

3. Ο Nemanja Nedovic. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε συμβεί καμία ανατροπή στο ΣΕΦ. Ο Σέρβος γκαρντ κράτησε ουσιαστικά μόνος του τον Παναθηναϊκό όρθιο και έδωσε την ώθηση για την ανατροπή, σημειώνοντας 16 από τους 24 πόντους του στο τελευταίο δεκάλεπτο, έναν λιγότερο απ’ ότι όλος ο Ολυμπιακός μαζί (17).

Από εκεί και πέρα, αν κοιτάξει κανείς στα στατιστικά, ίσως και να… τρελαθεί, προσπαθώντας να αναζητήσει πώς κατόρθωσε και κέρδισε το συγκεκριμένο ματς ο Παναθηναϊκός…

(Όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι μία απόδειξη αυτού που υποστηρίζουν κάποιοι, ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια)

1. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το παιχνίδι με +92 στην ομαδική αξιολόγηση. Ο Παναθηναϊκός είχε +75…

2. Ο Ολυμπιακός ευστόχησε σε 22/28 βολές έναντι μόλις 11/13 του Παναθηναϊκού. Είχε πάντως 7/11 στο 4ο δεκάλεπτο. Ειδικά οι τρεις άστοχες του Vezenkov ήταν εξαιρετικά κρίσιμες.

3. Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα για 28’11’’. Το σκορ ήταν ισόπαλο για 2’23’’. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για 9’26’’ όλα κι όλα.

4. Ο Ολυμπιακός έκανε περισσότερα λάθη (10) από τον Παναθηναϊκό (8), εντούτοις πέτυχε υπερδιπλάσιους πόντους από αυτά (12-5).

5. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τις μάχες των ριμπάουντ (41-34) και πέτυχε περισσότερους πόντους από δεύτερες ευκαιρίες (16-10).

Κι όμως ηττήθηκε… Συμβαίνουν και στο μπάσκετ.